eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hsziamen, 2017. szeptember 5.Jacob Zuma dél-afrikai elnök, Narendra Modi indiai miniszterelnök, Michel Temer brazil, Vlagyimir Putyin orosz, Hszi Csin-ping kínai, Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi, Alpha Conde guineai, Enrique Pena Nieto mexikói, Emomali Rahmon tadzsik elnök és  Prajuth Csan-ocsa thaiföldi miniszterelnök (b-j) csoportkép készítésén vesz részt a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-országok csúcstalálkozóján Hsziamenben 2017. szeptember 5-én. (MTI/EPA pool/Tyrone Siu)
Nyitókép: Tyrone Siu

A bővítés miatt lehet, hogy nevet kell változtatnia a BRICS-nek

Hat új országgal bővül 2024-től a BRICS. Szaúd-Arábia, Irán, Argentína, Egyiptom, Etiópia és az Egyesült Arab Emírségek is csatlakozik a fejlődő országok szövetségéhez. A Magyar Külügyi Intézet kutatója szerint a bővítéssel a csoport új lendületet kaphat a jelenlegi világrend átalakításához.

A dél-afrikai johannesburgi csúcstalálkozó előtt kevesen számítottak arra, hogy a csúcson majd hivatalosan megneveznek új tagországokat. Az érdeklődés óriási volt, több, mint két tucat ország jelezte a csatlakozási szándékát. Végül, a csúcs egyik meglepetéseként, az öt eddigi BRICS ország vezetője úgy döntött, hogy már a johannesburgi csúcstalálkozón megnevezi az újonnan csatlakozó országokat. Ez alapján pedig elképzelhető, hogy a formációnak új elnevezést kell találnia, hiszen 6 új tagállammal bővül az eddig Kínát, Oroszországot, Indiát, Brazíliát és Dél-Afrikát tartalmazza a csoport - mondta el az InfoRádiónak Goreczky Péter, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója.

A külpolitikai szakértő szerint a változás jelentőségét mutatja az is, hogy váratlanul gyors ütemű és nagy léptékű lett a BRICS tagsági körének a bővítése, hiszen a hat új tag tagsági jogviszonya teljeskörűen lép életbe 2024. január 1-jétől. Ráadásul a BRICS létrehozta a partnerországi státuszt is azon országok számára, amelyek jelentkeztek, de nem nyerték el most a tagságot. Ez pedig azt sugallja, hogy a közeli jövőben még nyitva marad a kapu a további új csatlakozók belépéséhez.

A bővülés várhatóan mindenképpen változást hoz majd a belső működésében is

- tette hozzá a külügyi intézet kutatója.

"A szervezet eddig is egy olyan érdekes formáció volt, ahol a tagok között komoly érdekellentétek is feszültek. Elegendő csak Kínára és Indiára gondolni. A hat új taggal még sokrétűbb, még színesebb lett ez a csoportosulás. További olyan országokat vettek fel, mint például Szaúd-Arábia és Irán, akik történelmileg nincsenek jóban egymással. Vagyis csökkent annak az esélye, hogy a csoporton belül elmélyüljön az együttműködést" - mondta Goreczky Péter.

A Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója kiemelte, hogy az új tagok belépésével biztosan további lendületet kapni az a folyamat, amely során a BRICS egyre inkább a fejletlen és fejlődő országok képviselőjeként pozicionálja magát. Ezt igazolja az, hogy a csúcstalálkozó záródokumentuma alapján a BRICS egy olyan platformként szándékozik majd működni, ami annak az elősegítésén dolgozik, hogy a jelenlegi világrendet és az azt jelképező nemzetközi szervezeteket és struktúrákat úgy lehessen átalakítani, hogy az a fejletlen és fejlődő országok igényeinek jobban megfeleljen. Ez azt jelenti, hogy nem egyfajta ellenpólus irányába mennének el, hanem inkább egy újfajta együttműködési mechanizmus, vagy platform irányába. A BRICS kibővítése mindenképpen egy olyan komoly kihívás,

amelynek a célja a jelenlegi nemzetközi rendszer átalakítása.

Ezért a labda most a Nyugat térfelén pattog. Valamit reagálnia kell - tette hozzá Goreczky Péter, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×