eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Hszi Csin-ping kínai elnök (j) Bill Gates amerikai milliárdost, a Microsoft társaság társalapítóját fogadja Pekingben 2023. június 16-án.
Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua

"Régi barátját" üdvözölte a kínai elnök, ezzel a világnak is üzent

Kína erős országként sem törekszik majd hegemóniára - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai államelnök, amikor Pekingben pénteken fogadta Bill Gates amerikai milliárdost, a Microsoft alapítóját.

Kína nem akarja követni "az erős ország hegemóniára tör" régi útját, helyette más országokkal együtt a közös fejlődés elérésén dolgozik - hangoztatta Hszi Csin-ping a találkozón a kínai központi pártlap, a Zsenmin Zsipao beszámolója szerint.

Az Egyesült Államok és Kína kapcsolatának alapját a két országban élő emberek jelentik - állapította meg az elnök, s kifejezte, bízik az amerikai emberekben. Hozzátette, a jelenlegi nemzetközi helyzetben sok mindent lehet tenni, ami mindkét országnak, a két népnek és az emberiségnek is hasznára válik.

Peking, 2023. június 16.
Hszi Csin-ping kínai elnök (j) Bill Gates amerikai milliárdost, a Microsoft társaság társalapítóját fogadja Pekingben 2023. június 16-án.
MTI/AP/Hszinhua
Peking, 2023. június 16. Hszi Csin-ping kínai elnök (j) Bill Gates amerikai milliárdost, a Microsoft társaság társalapítóját fogadja Pekingben 2023. június 16-án. MTI/AP/Hszinhua

A kínai elnök utalt arra, jelenleg egy évszázada nem látott jelentős változások zajlanak az egész világon, e helyzetben

Kína mindenekelőtt a saját problémáinak a megoldására összpontosít.

Az 1,4 milliárd lakosú Kína hosszú távú stabilitása és tartós fejlesztése jelentősen hozzájárul a világ békéjéhez, stabilitásához és jólétéhez - állapította meg.

Hszi a Tiaojütaj állami vendégházban "régi barátként" üdvözölte Bill Gatest, aki pénteken egy a Bill & Melinda Gates Alapítvány közreműködésével alapított pekingi gyógyszerkutató intézetet keresett fel, ahol bejelentette annak további 50 millió dolláros támogatását. A kínai látogatás tényéról az Infostarton mi is beszámoltunk.

Gates találkozóján Hszivel megemlítette, hogy alapítványuk és Kína együttműködésében az elmúlt években figyelemre méltó haladást értek el. Megjegyezte, a Kínában felgyorsult innováció és fejlesztés nem csak Kína számára hasznos, hanem a fejlődő országoknak és a világnak is.

A Reuters a tárgyalásokat ismerő forrásaira hivatkozva arról tudósított, hogy Hszi üdvözölte, hogy az amerikai cégek, köztük a Microsoft elviszik mesterséges intelligencia-technológiájukat Kínába. Az egyik forrás szerint a Microsoft kínai üzletfejlesztéséről is szó esett a pekingi találkozón. Ezeket az értesüléseket a kínai közlések nem tartalmazták és Gates alapítványa megkeresésre nem kommentálta.

Hszi és Gates legutóbb 2015-ben találkozott a Hajnan tartományi Boao fórum alkalmával. 2020 elején Hszi levelet írt Gatesnek, amelyben megköszönte neki és a Bill & Melinda Gates Alapítványnak segítő támogatását, beleértve azt az ötmillió dollárt, amit az ország koronavírus-járvány elleni küzdelmére kaptak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×