eur:
386.9
usd:
369.23
bux:
56078.13
2023. október 3. kedd Helga
Ukrán katonák drónokat irányítanak az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. április 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Megindultak az ukránok

Értékelhető nagyságú területeket foglaltak vissza az ukrán csapatok Bahmut környékén.

Több internetes forrás szerint is az ukrán csapatok 17,3 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza Bahmutnál.

A város déli és északi részénél lévő területeket támadták. Az orosz 200. motoros lövészdandár több száz métert visszavonult a másodlagos védelmi vonalak felé Dubovo-Vasylivka irányába.

Úgy tűnik, hogy déli szárnynál is sikereket értek el. Ezt részben Moszkva is megerősítette.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője arról beszélt, hogy Malojiljinivszkénél az orosz erők "a berhivszkei víztározó kedvező adottságaira tekintettel, a védelem stabilitásának fokozása érdekében foglaltak el védvonalat", és közben visszaverte a támadásokat.

Az internetes források szerint ez nem így van, egyszerűen kénytelenek voltak hátrálni. Az ukránoknak ez a rész azért fontos, mert így könnyebben járható az utolsó aszfaltozott út a városba, azaz érkezhet utánpótlás.

Az oroszbarát háborús bloggerek szerint a Wagner csapatok azonban magában, a városban ismét tudtak előre haladni. Azt állítják, hogy a magánhadsereg katonái már Bahmut 95,7 százalékát elfoglalták.

Közben az ukránok bevethették a britektől kapott rakétáikat. Luhanszk városa két találatot is kapott. Azért gondolják, hogy az általunk is megírt rakétákról van szó, mert ezek hatótávolsága jóval nagyobb, mint a HIMARS-oké.

A videón az látszik, megsérült az orosz duma (parlament) képviselője, aki meglátogatta a támadás helyszínét. Nem akkor, amikor a rakéták becsapódtak, hanem a romok között állítólag rázuhant valami.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
Jó hírek érkeztek, pattan az OTP

Jó hírek érkeztek, pattan az OTP

Az elmúlt időszakban tapasztalt negatív tőzsdei hangulat a hét első felében sem tudott érdemben javulni, Európában tegnap is estek a tőzsdék, míg az USA-ban vegyes kereskedést láttunk. Ezt követően Ázsiában tovább estek a tőzsdék a hongkongi piac vezetésével, amelyen újra volt kereskedés a hosszú hétvége után. Az európai tőzsdéken szintén negatív a hangulat ma délelőtt, viszont a magyar tőzsde felpattant, részben az OTP-nek köszönhetően. Délután érdemes lesz figyelni a hét első amerikai munkanélküliségi adatát (az e heti háromból), hiszen ez potenciálisan megmozgathatja a piacot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×