eur:
389
usd:
362.16
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Ukrán katona Igla rakétavetővel az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. április 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Mindkét harcoló fél sikereket jelentett be Bahmutnál

Az ukrán 60. gépesített dandár tüzérsége megsemmisítette a Donyeck megyei bahmuti front egyik szakaszán az orosz erők rohamcsoportját - közölte a Facebookon Roman Hriscsenko, az ukrán erők 127. területvédelmi dandárjának parancsoka. Az oroszok azonban az ukrán támadások visszaveréséről írtak Szoledar térségében.

A katonai vezető közlése szerint alakulatának légi felderítése rögzítette az orosz rohamcsapatot, és értesítette a 60. gépesített dandárt. Szavai szerint utóbbiak tüzérsége két jól irányzott lövéssel megsemmisítette az ellenséges csoportot.

"Az ukrán vadászgépek éberségükkel és pontosságukkal biztosítják az ellenség visszaszorítását" - hangsúlyozta a parancsnok. Arra nem tért ki, hogy konkréten mekkora veszteséget okoztak az orosz hadseregnek.

Olekszandr Szirszkijnek, a szárazföldi erők parancsnoka a héten többször adott hírt az ukrán katonák Bahmutnál aratott sikereiről. Közölte, hogy az ukrán erők ellentámadásba mentek át, helyenként két kilométerrel szorították vissza az orosz csapatokat, akik több állásuk feladására kényszerültek.

Közben az oroszok arról számoltak be, hogy Malojiljinivszkénél az orosz erők "a berhivszkei víztározó kedvező adottságaira tekintettel, a védelem stabilitásának fokozása érdekében foglaltak el védvonalat", és közben visszaverték az ukrán támadásokat. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint az ukrán erők csak ezen a helyszínen több mint 540 katonát, nyolc harckocsit és több mint 20 egyéb páncélozott járművet veszítettek.

Azt is közölték, hogy az ukrán fegyveres erők 26 támadást indítottak több ezer katona, mintegy 40 harckocsi és egyéb haditechnikai eszköz bevetésével a szoledari taktikai irányban a 95 kilométeres frontszakasz teljes hosszában, az orosz hadsereg azonban az összes próbálkozást visszaverte, az ukrán áttörés nem sikerült.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×