eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Épül a kerítés a finn–orosz határ mentén a délkelet-finnországi Imatra határátkelő közelében 2023. április 14-én. Egyelőre egy 200 kilométeres szakaszt állítanak fel, a kerítés három méter magas lesz, a tetején szögesdróttal. Az Európai Unión belül Finnországnak van a leghosszabb közös határa Oroszországgal, közel 1350 kilométer.
Nyitókép: MTI/AP/Lehtikuva/Roni Rekomaa

Máris valami feszül a finn–orosz határon

A drótkerítés. A több mint 200 kilométeren át húzódó határzár 2026-ig készülhet el teljesen.

A kerítés felépítéséről még tavaly döntött a finn kormány, a balti állam már április eleji NATO-csatlakozása előtt megkezdte az új határkerítés építését. A döntés még az előző finn kormány idejében született meg, de az ország jelenlegi vezetése is úgy látja, hogy az Ukrajnában kitört háború megnövekedett biztonsági kockázatot jelent Finnországnak – írja a hirado.hu.

Bár jelenleg még csak az alapok kiásása zajlik, a határzár első két szakaszát már az év végéig átadhatják. A több mint 1300 kilométer hosszú határsávon eddig csak egy, az elkószált jószágok megállítására alkalmas rozoga drótkerítés állt.

A tervek szerint 2026-ig ezt a határ legforgalmasabb 200 kilométeres szakaszán egy jelentősen megerősített, modern megfigyelőrendszerekkel felszerelt védvonal váltja majd fel.

„A drótkerítés maga három méter magas, de a tetejére kerül még két borotvaéles dróttekercs is, vagyis a végső magasság körülbelül három és fél méter lesz. A kerítést úgy építjük meg, hogy ne lehessen aláásni sem” – mondta az építést felügyelő projektvezető.

A 380 millió eurós, vagyis mintegy 140 milliárd forint értékű beruházás főként a határsértők megállítását szolgálja. A finn határrendőrség az elmúlt évben mindössze 30 illegális migránst észlelt, az orosz hatóságok már 800 esetben állítottak meg illegálisan Finnországba jutni akarókat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×