eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Andrzej Duda lengyel elnök (j4) és felesége, Agata Kornhauser-Duda (j3) fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt (b4) és feleségét, Olena Zelenszkát (b3) a varsói államfői palotánál 2023. április 5-én. Zelenszkij kétoldalú megbeszélésre érkezett a lengyel fővárosba.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara

Már Varsóban tárgyal az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkijt a varsói elnöki palota előtt katonai tiszteletadással fogadta Andrzej Duda lengyel államfő.

Varsó a háború kitörése óta az egyik legfőbb támogatója a kijevi vezetésnek – emlékeztet a Reuters. Lengyelország ukrán menekültek millióit fogadta már be és létfontosságú fegyverekkel, illetve más katonai felszereléssel támogatja az oroszok ellen harcoló ukrán hadsereget.

A látogatás kapcsán a lengyel államfő tanácsadója kijelentette: nem lenne meglepő, ha az ukrán elnök további fegyverszállításokat sürgetne a nyugati szövetségesektől. Marcin Przydacz ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy hazája már eddig is jelentős katonai támogatást nyújtott Ukrajnának, legutóbb például MiG-29-es vadászgépeket küldött a szomszéd országnak.

"A lengyelektől kapott MiG-29-es vadászgépek jelentősen erősítik országunk védelmét, biztonságosabbá tehetik az ukrán légteret, és ezzel életeket menthetnek meg, valamint csökkenthetik az oroszok pusztításait" – ezt már Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter közölte a Telegramon, annak kapcsán, hogy a lengyelektől megkapták az első MiG-29-eseket.

A két elnök felesége a hivatalos tárgyalásokkal egyidőben egy olyan bázisra látogatott, ahol ukrán egészségügyi katonákat képeznek ki.

Eközben az Egyesült Államok újabb, több mint két és félmilliárd dollár értékű katonai segélyt ígért Ukrajnának. Az új csomagban egyebek mellett három légtérellenőrző radarrendszer, FGM-148 Javelin páncéltörők, üzemanyagszállító járművek valamint a HIMARS sorozatvetőkhöz és a Patriot légvédelmi rendszerekhez való rakéták is vannak. Az Egyesült Államok a háború kezdete óta már több mint 35 milliárd dollárnyi katonai támogatást adott Ukrajnának. A Reuters emlékeztet, hogy az újabb amerikai fegyverszállításokat valószínűleg a küszöbön álló ukrán ellentámadáshoz időzítették. Ezzel kapcsolatban a hírügynökség idézi a washingtoni orosz nagykövetet, aki azzal vádolta az USA-t, hogy a lehető legtovább akarja húzni a háborút.

A beharangozott ukrán offenzíva kezdetéről még nincsenek információk. A leghevesebb harcok továbbra is Bahmut birtoklásáért folynak. Bár az oroszok bejelentették, hogy elfoglalták a város központját és ott már az orosz zászló lobog, kijevi illetékesek cáfolták a moszkvai bejelentést és egyikük közölte: az oroszok legfeljebb pár illemhelyre tűzhették ki a zászlóikat.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×