eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
16 January 2023, Lower Saxony, Hanover: Boris Pistorius (SPD), Interior Minister of Lower Saxony, speaks at an event organized by the Lower Saxony Police Helicopter Squadron at Hanover Airport. Following the resignation of Defense Minister Christine Lambrecht, Lower Saxonys Interior Minister Boris Pistorius (SPD) is to succeed her. The German Press Agency learned this on Tuesday from government circles. Earlier, several other media had reported. Photo: Julian Stratenschulte/dpa (Photo by Julian Stratenschulte/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Julian Stratenschulte/picture alliance/Getty Images

Boris Pistorius "őrült" terve: rakétavédelem nélkül repüljenek a német kormánygépek

Nem véletlen, hogy az újdonsült német védelmi miniszter az ország legnépszerűbb politikusa. Boris Pistorius sorra áll elő sokak által forradalminak tartott javaslataival, amelyek középpontjában mindenekelőtt a hadsereg fejlesztése, ugyanakkor a takarékosság növelése áll. A legutóbbi ugyanakkor az ellenzék körében kiverte a biztosítékot.

Egybehangzó információk szerint Boris Pistorius azon a véleményen van, hogy a többi között Olaf Scholz kancellárt szállító kormánygépeknek a jövőben nincs szükségük különleges rakétavádelemre. A miniszter úgy gondolja, hogy ezzel jelentős összegek takaríthatók meg, és azokat a Bundeswehr erősítésére lehetne fordítani.

A kancellár és miniszterei a fegyveres erők Airbus 340-es típusú gépeit használják külföldi útjaikhoz, amihez különleges védelem jár. A hivatalos kormánygépek – mint arról a Bild beszámolt – olyan önvédelmi rendszerrel vannak felszerelve, amely lézer segítségével eltereli, majd megsemmisíti az érkező ellenséges rakétát. Néhány évvel ezelőtt három, a korábbiaknál korszerűbbnek számító Airbus 350-es típusú gépeket rendeltek a kormány tagjainak világ körüli útjaihoz, és most ezzel kapcsolatban merült fel a rakétavédelemről történő lemondás.

A Pistorius által vezetett minisztérium a tervezett intézkedést az újság rendelkezésére bocsátott levelében azzal indokolta, hogy a tárca "befogadta" a légierő főfelügyelőjének erre vonatkozó javaslatát. Annak középpontjában pedig a kockázatok, az előnyök, illetve a költségek mérlegelése áll.

A kormánypártok – a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja, illetve a szabad demokrata FDP – a nyilvánosság előtt elsősorban biztonságpolitikai okokból nem foglaltak állást a tervekkel kapcsolatban. Az ellenzék vezető erejének számító konzervatív CDU/CSU azonban határozottan tiltakozott, és azokat "őrültnek" nevezte.

A CDU felelőse, Ingo Gädechen szerint a rakétavédelemre rendszerekre szánt források még távolról sem merültek ki. Mindenekelőtt arra mutatott rá, hogy mindezt olyan időben tervezik, amikor Európát háború sújtja.

A koalíció ugyanakkor most áll elő azzal az őrült ötlettel, hogy felszámolják a kormánygépek védelmi rendszereit

– hangoztatta a kereszténydemokrata politikus.

A Frankfurter Rundschau című lap a kiszivárgott terv időzítésével kapcsolatban ugyancsak arra mutatott rá, hogy a védelmi minisztérium olyan időben ragaszkodik a rakétavédelemmel kapcsolatos takarékossághoz, amikor Európában tombol az ukrajnai orosz háború. Az újság értékelésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen jellegű, az ellenséges rakétát lézer segítségével eltérítő rendszerek számos országban "szabványnak" számítanak, nem csupán a híres amerikai Air Force One esetében.

Jelenleg valamennyi német kormánygép rendelkezik ilyen jellegű rakétavédelmi rendszerrel, a három új Airbus esetében ugyanakkor most komolyan felmerült az erről történő lemondás. A lap szerint a minisztérium a CDU-nak azt válaszolta, hogy az előnyöket, illetve a költségeket egyelőre tovább mérlegeli. Erre vonatkozóan egyeztetések folynak a kancellári és az elnöki hivatal, valamint a külügyminisztérium között is. Az opciók között szerepel az is, hogy

az új Airbus 350-es gépek üzembe helyezéséről hat hónapra mindenképp lemondanának.

A Bild szerint szerint egyelőre csak a kancellár hivatal tájékoztatott arról, hogy Scholz kancellár kész lemondani a rakétavédelemről. A három Airbus 350-es gépet még az akkori, Angela Merkel vezette nagykoalíciós kormány 2019-ben rendelte összesen 1,2 milliárd euróért. A rakétaelhárító rendszerek beépítésére eddig 219 millió eurót irányoztak elő.

Ugyancsak a BIld szerint Christian Lindner szabad demokrata pénzügyminiszter aligha lenne szomorú, ha a védelmi rendszer beépítését célzóösszeget megtarthatná.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×