eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
A road signs indicating from 120 to 130 as the speed limit
Nyitókép: Yauheni Kazlou/Getty Images

Autósok, figyelem: ezekért a különös dolgokért is büntetnek a rendőrök

Piszkos kaszni, hiányzó poroltó, szendvics a kézben – van, ahol szigorúbbak a szabályok, mint a hazai utakon.

A vezess.hu összeszedte a legváratlanabb büntetéseket, amikkel összefuthatsz az autós külföldön.

A gyorshajtást például mindenhol büntetik, de nem azonos mértékben. Norvégia a legszigorúbb, 110 km/óra a legnagyobb megengedett sebesség még autópályán is, és aki a sebességkorlátozást 15 km/órával lépi túl, máris 180 ezer forintnyi koronától vehet búcsút, egy autópályás 150-re kicsit több mint félmillió forint a büntetés. Afölött meg rács mögé kerül, aki ennél is gyorsabban száguldozik. Az indexelés elmulasztása 130 ezer, a mobilhasználat 340 ezer forintba kerülhet. Az építkezések környékén található különleges – sárga – sebességkorlátozó tábláknál a gyorshajtásért kiszabott büntetés összege megduplázódik.

Aztán Magyarországon nem tiltja a Kresz a vezetés közbeni evést, ivást vagy dohányzást – holott mindegyik elvonja a figyelmet a vezetéstől –, de sok más országban viszont igen. Például Németországban nem lehet enni vezetés közben – az ivást nem tiltják –, míg Cipruson autózva már egy frissítő korty víz sem fér bele a kormány mögött.

Az alkohofogyasztás toleranciaszinte is eltérő: míg az európai országok nagy részében a sofőröktől nem várják el a nullás véralkoholszintet, addig néhány kelet európai országban – köztük Magyarországgal, Csehországgal, Romániával és Szlovákiával – semmivel sem lehet több a véralkoholszint nullánál.

Tartalék üzemanyagból Magyarországon 10 liternyit szabályosan lehet szállítani az autóban. Vannak megengedőbb országok (Svájcban, Törökországban legfeljebb 25 liter), és vannak szigorúbbak is – Bulgária, Görögország, Horvátország, Luxemburg, Románia –, ahol szabálytalan a tankon kívül üzemanyagot szállítani az autóban.

Aki szemüvegben vezetne külföldön, annak a normál esetben elég egy szemüveg. Kivéve Spanyolországot, Franciaországot, Svájcot, ahol a viselt mellett egy tartalék szemüveggel is rendelkeznie kell a sofőrnek.

Elakadásjelző háromszögből rögtön kettőt kell az autóban tartani, ha valaki Spanyolországban vezet. Műszaki hibánál akkor kell kihelyezni mindkettőt, ha az útpályán kétirányú a forgalom. Értelem szerűen egyiket az autó elé 50 méterre, a másikat mögé, ugyanilyen távolságban.

Tűzoltókészüléket kötelező ezt is magunkkal vinni például Belgiumban, Bulgáriában, Észtországban, Görögországban, Lengyelországban, Svédországban, Dániában és Norvégiában.

Észtországban kell az autóban tartani egy fából vagy műanyagból készült eszközt, amit szükség esetén a kerék alá lehet helyezni, és ezzel megakadályozható a jármű elgurulása.

Szlovéniában tolatásnál mind a négy irányjelzőnek világítania kell.

A piszkos autót a legtöbb országban eltűrik – a szélvédőnek, rendszámoknak, világítóberendezéseknek tisztáknak kell lenniük ekkor is – kivéve Fehéroroszországot, Oroszországot és Bulgáriát, ahol nem szabad koszos autóval közlekedni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Pénteken érkeztek a friss magyarországi autóértékesítési statisztikák, akkor megnéztük, hogy mi mozgatja a teljes piacot, mi áll amögött, hogy az EU-ban egyedül a magyar piacon adnak el kevesebb autót idén, mint tavaly. Abban a cikkben a Skoda Octavia, a Suzuki Vitara, a Dacia Duster vagy az MG ZS volt a nagy sztár, most azt néztük meg, hogy a prémium és luxusautó szegmensben, a Porschénél, a Ferrarinál vagy a Rolls-Royce-nál hogy alakulnak az eladások.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×