eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
03 March 2023, Bavaria, Munich: Numerous people take part in a demonstration on the global climate strike. The climate protection movement Fridays For Future had called for new protests in numerous countries on Friday. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by Sven Hoppe/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Sven Hoppe/picture alliance/Getty Images

Rendkívüli tüntetések és sztrájk: összefogtak a közlekedésben dolgozók a klímavédőkkel Németországban

Hat német tartományban tiltakoztak pénteken. A közösségi közlekedési eszközökre kiterjedő munkabeszüntetést a szolgáltató szektor legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a Ver.di szakszervezet hirdette meg. Ezzel egy időben tüntetésekre szólított fel a Friday for Future nemzetközi klímavédő szervezet németországi tagozata is, híveik több városban együtt vonultak az utcákra a magasabb bért követelőkkel.

A munkabeszüntetés a közszférában dolgozó nagyjából 2,3 millió munkavállalóra vonatkozó kollektív szerződésről folytatott tárgyalásokhoz kapcsolódik. A Ver.di 10,5 százalékos vagy minimum 500 eurós havi béremelésért harcol, az eddigi tárgyalások eredménytelenek voltak. A munkáltatók ezt elutasítják, ajánlatuk 5 százalékos béremelés, ezen felül 2500 euró egyszeri kifizetés.

A sztrájkban hat német tartomány érintett,

  • Hessen,
  • Észak-Rajna- Vesztfália,
  • Baden-Württemberg,
  • Szászország,
  • Alsó-Szászország és
  • Rajna-vidék-Pfalz.

Kora délutáni jelentések szerint az érintett tartományokban

szinte teljesen megbénult a tömegközlekedés, és több helyütt óriási dugók keletkeztek.

Ugyancsak péntekre több európai városban hirdetett meg globális tiltakozó megmozdulásokat a Friday for Future nemzetközi klímavédő szervezet, így néhány német városban is. Több helyen együtt vonultak az utcákra a Ver.di felhívására sztrájkolók, valamint Friday for Future nem csak fiatalokból álló hívei, akik a klímabarát közlekedésért és ennek érdekében a nagyobb pénzügyi ráfordításért tüntettek. Közös megmozdulásokra került sor egyebek között Berlinben, Kölnben és Wiesbadenben is.

A Friday for Future szóvivője a közös tiltakozást azzal indokolta, hogy a célok több vonatkozásban hasonlók.

Élesen bírálta a Ver.di által meghirdetett munkabeszüntetést a Német Munkaadók Szövetsége (BDA). A szövetség mindenekelőtt azzal vádolta a szakszervezetet, hogy a munkabeszüntetést szándékosan a klímavédelmi szervezet által tervezett tüntetések napjára hirdette meg. Steffen Kampeter, a BDA elnöke kifogásolta, hogy a munkajogi követeléseket a klímaaktivisták politikai céljaival kapcsolják össze, ez megítélése szerint a határok durva átlépését jelenti,

Kampeter szerint a munkabeszüntetések célja csakis a bérmegállapodások elérése, illetve a munkafeltételek javítása lehet.

Aki azonban ezeket a követeléseket általános politikai célokkal kapcsolja össze, az túllép a megengedett határokon

- hangoztatta a szövetség elnöke utalva arra, hogy a politikai célú sztrájkmegmozdulásokat Németországban nem engedélyezik.

Egy felmérés szerint a németek 45 százaléka túlzottnak, míg ugyancsak 45 százaléka helyénvalónak tartja a Ver.di béremelési követeléseit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×