eur:
389.62
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Twitter

Új bankjegy is megemlékezik a háború évfordulójáról - képek

Az ukrán nemzeti bank csütörtökön mutatta be az új 20 hrivnyást.

A háború kezdetének évfordulóján bemutatott bankjegyet függőleges irányba fordítva három katona képe látható, akik a nemzeti lobogót emelik a magasba. A bankó másik két oldalán két, ragasztószalaggal összekötött kéz látható: ez az oroszok által elkövetett háború bűnökre tett utalás. Moszkva tagadja, hogy csapatai ilyesmit követtek volna el Ukrajna megszállása kapcsán.

"A háború évfordulója alkalmából úgy döntöttünk, emlékbankjegyet bocsátunk ki, amely egy kis papírdarabon sűrít egy évnyi érzelmet, mintát, tartalmat és ikonikus jelképet" – mondta Andrij Pisnyi, az Ukrán Nemzeti Bank kormányzója a kijevi központi bankban tartott bemutatón a CNN cikke szerint.

Az ukrán nemzeti bank a tavaly február 24-én kezdődő invázió óta keményen dolgozik azért, hogy a gazdaságot talpon tartsa és a stabilitást fenntartsa. Tavaly nyáron a hrivnyát 36,57 dolláros árfolyamhoz kötötte, rendszeresen beavatkozott a devizapiacon a valuta támogatása érdekében.

A nyugati partnerek több milliárd dolláros külföldi segélyének köszönhetően Ukrajna keményvaluta-tartaléka egy év alatt közel 30 milliárd dollárra nőtt, ami valamivel magasabb, mint a háború kezdetén.

Az új bankjegy, amely innovatív biztonsági elemeket tartalmaz, 300 ezer példányban kerül forgalomba. Megtervezése és előállítása nyolc hónapot vett igénybe.

Készülőben vannak további emlékbankjegyek is, többek van terv egy a győzelem és Ukrajna újjáépítésének emlékére.

"Ebben az évben az ukránok ráébredtek erejükre, jelentőségükre – arra, hogy nemcsak ellenállni, hanem győzni is tudnak. Győzni anélkül, hogy egyetlen katonai bűntényt, egyetlen romba dőlt házat megbocsátanának. Ennek a győzelemnek nagyon magas ára lesz, de be fog következni, és a miénk lesz" - vélekedik Pisnyi.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×