eur:
394.56
usd:
370.4
bux:
65493.21
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Magyarok a helyszínről: már a munkagépek járják a romokat, csodaszámba megy túlélőt találni - fotók

Annyira bíznak a HUNOR kutató-mentő csapat szakértelmében, hogy a helyi török erők is sokszor kérik a segítségüket egy-egy életjel megerősítésében, a mentés segítésében - mondta Mukics Dániel katasztrófavédelmi szóvivő.

Utolsó fázisába ért az életmentés a földrengés sújtotta Törökországban - mondta az InfoRádiónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A HUNOR mentőcsapat munkájáról Mukics Dániel tűzoltó alezredes elmondta: már komoly munkagépeket is bevetnek a török hatóságok, hogy azzal forgassák meg a romokat, alattuk rekedt túlélőket keresve.

Ezt a módszert a keresés elején, amíg nagy valószínűséggel vannak túlélők a romok alatt, addig nem szabad alkalmazni, mert a munkagépek csak további sérüléseket okoznak. Ám mostanra már annyi idő eltelt, hogy ha valakinek így lehet csak megmenteni az életét, akkor ezt az esélyt is meg kell adni.

"A munkagépek folyamatosan bontják a romokat, távolítják el a törmeléket. Ahol üreget találnak az épületben, ahol a túlélés feltételei adottnak tűnnek, megállnak és azonnal hívják a keresőcsapatokat. A HUNOR munkatársai kutyákal, akusztikus személykeresőkkel, keresőkamerával mennek a helyszínre, megvizsgálják az üreg környezetét az élet jelét keresve. Ha ilyet nem találnak, akkor folytatják a gépek a romok eltávolítását. Most már nagyon kicsi az esélye annak, hogy további túlélőket találjanak. A magyarok

  • 17 ember életét mentették meg, köztük 3 gyerekét,
  • de egyre több holttestet találnak, eddig 29 emberét szabadították ki.
  • Mentettek viszont az embereken kívül állatokat is: egy kutyát, egy macskát és egy papagájt is"

- összegzett Mukics Dániel.

A szóvivő úgy vélte, ha most túlélőket találnak, az már csodaszámba megy.

Helyszíni fotók: üregekben, mélygarázsokban is dolgoznak a mentők, ahogy a munkagépek is ellepték már a romokat, amelyek körül időről időre szomorú és kétségbeesett helyiek, imádkozó hozzátartozók tűnnek fel.

Az egyik HUNOR-tag szerint

nem is a körülmények fájnak annyira, hanem az, hogy a sok ezer bajba kerültből csak ennyi embert tudtak megmenteni.

Mindazonáltal a törökök nagyon hálásak a magyaroknak, akárhányszor kimentettek valakit, óriási tapsvihar tört ki, nagyon elégedettek a helyiek a munkájukkal.

"Az is rendszeres, hogy ahogy a török csapatok kutyái, eszközei túlélőt jeleznek, azonnal értesítik a HUNOR tagjait, hogy nézzék meg, úgy van-e – ennyire bíznak a magyarokban; nagyon sok helyen kérik még a HUNOR segítségét" - illusztrálta példával a csapat szakértelmét és a beléjük vetett bizalmat a szakember.

Amíg a munkagépek dolgoznak, addig a HUNOR tagjai pihenhetnek – most akkor kell indulniuk, ha a keresésben a gépek olyan helyet találnak, ahol túlélők lehetnek az üregekben. Ekkor a magyar szakemberek gyorskeresést végeznek, és csak ha nem észlelnek életjeleket, akkor mennek tovább a romokat bontó nagy járművek, a magyarok pedig visszatérhetnek a bázisukra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×