eur:
392.16
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Tűz ég egy orosz rakéta becsapódása nyomán keletkezett kráterben Kijevben 2022. december 31-én.MTI/AP/Roman Hricina
Nyitókép: MTI/AP/Roman Hricina

Feladni kényszerülhet Ukrajna Bahmut "kapuját"

A közösségi médiában terjedő hírek szerint az ukrán fegyveres erők megkezdték Szoledár kiürítését, miután bekerítés fenyegeti az ukrán csapatokat. A brit hírszerzési összefoglalóból kiderül, miért lehet olyan fontos Szoledár az oroszoknak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti videoüzenetében kijelentette: a Donyec-medencében zajló harcokban a Wagner-zsoldoshadsereg által indított támadásokat visszaverő ukrán erők kitartása segített az országnak időt nyerni és megerősödni. Azt nem fejtette ki, hogy mit ért idő- és erőnyerés alatt, de ukrán tisztviselők és magas rangú tisztek figyelmeztettek arra, hogy Oroszország újabb nagy offenzívát tervez a következő hónapokban – írja a Portfolio.hu.

Az ukrán katonai jelentések szerint a csapatok ellenállnak a Szoledár környékére átcsoportosított orosz erők támadásainak, miután nem sikerült bevenniük a közeli Bahmut városát. Egyes, háborúval foglalkozó ukránpárti Twitter-fiókok arról számoltak be, Ukrajna megkezdte a település kiürítését, miután a hétfői orosz előretörés következtében a bekerítés fenyegeti a városban védekező csapatokat. A kiürítés hírét az ukrán védelmi minisztérium eddig nem erősítette meg.

Jurij Butuszov ukrán katonai újságíró is nehéz helyzetről számol be hétfő esti jelentésében. A jelentés szerint az orosz erők előretörése hatására a városba tartó fő utánpótlási útvonalak is tüzérségi támadások alá kerültek.

"Ez nem teljes bekerítés, de a normális utánpótlás az út mentén lehetetlen, ez a védelem szempontjából kritikus"

– írja a Telegram-csatornáján. Kiemelte: az orosz erők bekerítéssel is próbálkoznak, ami újabb, komoly fenyegetést jelent a várost védő csapatoknak. "A fő veszélyt most a város mentén történő előretörés jelenti. Az oroszok mindent megtesznek, hogy elérjék a Szoledárba vezető utánpótlási útvonalat a város hátsó részén" – írja Butuszov, aki szerint elit orosz ejtőernyős egységek friss tartalékait vetik be a bekerítés érdekében.

Szintén a Potfolio számolt be a brit védelmi minisztérium keddi szokásos hírszerzési jelentéséről, miszerint az elmúlt négy napban az orosz erők és a Wagner-csoport zsoldosai taktikai előrenyomulást hajtottak végre a Donyeck megyei Szoledar kisvárosban, és valószínűleg a település nagy részét ellenőrzésük alatt tartják.

Szoledar tíz kilométerre északra fekszik Bahmuttól, amelynek elfoglalása minden bizonnyal továbbra is Oroszország legfőbb közvetlen műveleti célja. A szoledari tengely értelme valószínűleg az, hogy

északról bekerítsék Bahmutot, valamint zavart idézzenek elő az ukrán kommunikációs vonalakban.

A harcok egy része a körzet alatt húzódó, 200 kilométer hosszú, használaton kívüli sóbányaalagutak bejárataira összpontosít.

"A Bahmutra nehezedő fokozott nyomás ellenére Oroszország valószínűleg nem fogja a közeljövőben bekeríteni a várost, mivel az ukrán erők mélyen stabil védelmi vonalakat tartanak fenn, és ellenőrzik az utánpótlási útvonalakat" – írja a brit védelmi minisztérium jelentése.

A minisztérium térképén jelenleg így áll az ukrajnai háború:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×