eur:
393.94
usd:
369.15
bux:
65279.26
2024. április 19. péntek Emma
A háborúban megrongált lakóház a délkelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Mariupolban 2023. január 5-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezen a napon fegyvernyugvást rendelt el január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából. Putyin közölte, hogy Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának felhívása nyomán döntött a karácsonyi tűzszünet elrendelése mellett.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov

Kijev és Moszkva egymást hibáztatja, amiért megingott Vlagyimir Putyin fegyverszünete

Úgy tűnik, az egyoldalú orosz tűzszünet csekély hatással volt az ukrajnai harcokra, több helyről is támadások híre érkezik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön hirdetett január 6-án magyar idő szerint 10-től 36 órás tűzszünetet. Ez a közlések szerint életbe is lépett, ám úgy tűnik, több helyen hamar meg is szegték. A helyzet szinte borítékolható volt, miután az egyoldalú orosz lépést Kijev elutasította, illetve Moszkva előzetesen közölte, hogy természetesen nem marad megtorlás nélkül egy esetleges ukrán támadás.

A BBC jelentése szerint nem sokkal az állítólagos fegyverszünet kezdete után Ukrajna-szerte légiriadót hirdettek. A szirénák légi csapások veszélyére figyelmeztettek, de támadásról egyelőre nem érkezett hír. Vitalij Klicsko kijevi polgármester "mindössze" arra kérte a lakosokat, hogy mivel a fővárosban éjjel -11 Celsius-fok is lehet, ezért takarékoskodjanak az elektromos árammal, nehogy leálljon a hálózat.

Herszon régió kormányzója ugyanakkor bejelentette, hogy egy tűzoltószertár elleni csapás következtében a régió fővárosában, amelyet novemberben ukrán erők szabadítottak fel, meghalt egy ember, négyen pedig megsebesültek.

Tüzérségi tüzet lehetett hallani a frontvonal mindkét oldalán a kelet-ukrajnai Bahmut városában, ahol az orosz erők tűzerejük nagy részét összpontosították, és ahol a leghevesebb harcok folynak,

hogy az oroszok Kramatorszk felé nyomulhassanak.

Kramatorszkot is támadás érte, és több mint egy tucat épület megrongálódott – erről ukrán tisztviselők számoltak be.

Szerhij Haidai luhanszki regionális vezető figyelmeztetőleg üzente, hogy az orosz karácsonyi fegyverszünet "hazugság és csapda", és azt tanácsolta a lakosoknak, hogy ne vegyenek részt az ortodox egyházi istentiszteleteken, ne gyűljenek össze zsúfolt helyeken, mivel az oroszok "terrortámadásokat" tervezhetnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy vélte, hogy a fegyverszünet kísérlet arra, hogy megállítsák országa katonai előrenyomulását az ország keleti részén, illetve hogy Oroszország időközben több embert és felszerelést vihessen a területre.

  • Az Orosz Ortodox Egyház – a keleti ortodox egyházak közül a legnagyobb – a Julianus-naptár szerint január 7-én ünnepli karácsony napját.
  • Ukrajnában vannak, akik december 25-én, míg mások január 7-én ünneplik a karácsonyt. Mindkettő munkaszüneti nap az országban.
  • Az Ukrajnai Ortodox Egyház idén először mondta ki, hogy gyülekezetei számára engedélyezi a karácsony december 25-én való ünneplését.

Az ukrán tüzérség nem állt le az Oroszország által egyoldalúan kihirdetett fegyvernyugvás életbe lépését követően - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője pénteken. "Annak ellenére, hogy az orosz hadseregcsoport ma, január 6-án, moszkvai idő szerint 12 órától betartotta a tűzszünetet, a kijevi rezsim folytatta a lakott területek és az orosz csapatok állásainak lövését" - tudósított az MTI.

Az orosz katonai szóvivő azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők Liman irányában, a Luhanszki Népköztársaságban lévő Belohorivka település közelében és a Zaporizzsja megyei Novopavlivka környékén nyitottak tüzet a Moszkva által meghirdetett fegyvernyugvás életbe lépése urán. Közölte, hogy az ukrán tüzelőállásokat az orosz megtorló tűz elfojtotta. A helyi hatóságok szerint az ukrán hadsereg a tűzszünet életbe lépését követően három alkalommal is lőtte Donyeck lakónegyedeit.

Az amerikai Institute for The Study of War részletes térképén pedig a kelet-ukrajnai frontvonal, illetve a déli frontvonal látható Herszonnál:

(A nyitókép illusztráció: A háborúban megrongált lakóház a délkelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Mariupolban 2023. január 5-én.)

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×