eur:
392.79
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Felbocsátják a dél-koreai Danuri űrszondát, hivatalos nevén Korea Pathfinder Lunar Orbitert szállító SpaceX-féle Falcon 9 hordozórakétát az amerikai űrhaderő floridai, Cape Canaveral-i támaszpontjának kilövőállásából 2022. augusztus 4-én. A szonda a Hold sarkvidéki területeit fogja kutatni.
Nyitókép: MTI/EPA/Yonhap

Lenyűgöző képeken örökítette meg a Holdat és a Földet egy dél-koreai űrszonda – fotó

A Danuri űrszondát augusztus 5-én indították útnak a floridai Cape Canaveralból a SpaceX magán amerikai űripari vállalkozás Falcon-9 rakétájával.

Fotókat küldött a Holdról és a Földről a decemberben holdkörüli pályára állt dél-koreai Danuri űrszonda – közölte kedden a dél-koreai űrkutató intézet.

A szonda december 17-én kezdte meg a holdkörüli pályára állás három fázisú manőverét, hogy csökkentse sebességét és alkalmazkodjon a Hold gravitációjához, mielőtt december 27-én belépett volna a holdkörüli pályára.

Az első fotót december 24-én készítette 345 kilométerre a Hold felszínétől, a második fotó pedig négy nappal később született. A szonda januárban indítja be rendszereit küldetése teljesítéséhez. Az űreszköz az egyéves misszió alatt februártól hat fedélzeti műszerrel fogja vizsgálni egyebek mellett a holdfelszín domborzatát, a mágneses erősséget, a gammasugárzást. Az orbiter a lehetséges leszállóhelyeket is kutatja majd.

Világűr, 2023. január 3.
A dél-koreai űrkutató intézet (KARI) által 2023. január 3-án közreadott, a dél-koreai Danuri űrszonda által készített kép a Földről (b) és a Holdról. Az augusztusban útnak indított űreszköz az egyéves misszió alatt hat fedélzeti műszerrel fogja vizsgálni egyebek mellett a holdfelszín domborzatát, a mágneses erősséget, a gammasugárzást. Az orbiter a lehetséges leszállóhelyeket is kutatja majd.
MTI/EPA/KARI
A dél-koreai űrkutató intézet (KARI) által 2023. január 3-án közreadott, a dél-koreai Danuri űrszonda által készített kép a Földről (b) és a Holdról. MTI/EPA/KARI

Világűr, 2023. január 3.
A dél-koreai űrkutató intézet (KARI) által 2023. január 3-án közreadott, a dél-koreai Danuri űrszonda által 2022. december 31-én készített kép a Földről. Az augusztusban útnak indított űreszköz az egyéves misszió alatt hat fedélzeti műszerrel fogja vizsgálni egyebek mellett a holdfelszín domborzatát, a mágneses erősséget, a gammasugárzást. Az orbiter a lehetséges leszállóhelyeket is kutatja majd.
MTI/EPA/KARI
A dél-koreai űrkutató intézet (KARI) által 2023. január 3-án közreadott, a dél-koreai Danuri űrszonda által 2022. december 31-én készített kép a Földről, az előtérben a Hold felszínével. MTI/EPA/KARI

A dél-koreai űrkutató intézet (KARI) hansúlyozta: Dél-Korea a világ hetedik országa, amely ember nélküli szondát küldött a Holdhoz.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×