eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Concept about terrorism with terrorist sniper shooting with his weapon
Nyitókép: waewkid/Getty Images

Reichsbürger-államcsíny: halállista is készült, a német kancellár vezeti

Gőzerővel zajlik Németországban a Reichsbürger (birodalmi polgárok) szélsőjobboldali csoport felszámolása. A hatóságok ismét több tartományban tartottak razziákat a szervezet feltételezett sejtjei ellen, és ismét jelentős mennyiségű fegyverre bukkantak. A rendőrség talált egy listát is, amelyen a csoport legfőbb ellenségeinek neve szerepelt.

A hatóságok egyelőre még találgatnak azzal kapcsolatban, hogy az "ellenséglistán" szereplő személyeknek milyen sorsot szántak, egyes vélekedések szerint mindez azonban egyfajta halállista is lehetett. A Der Spiegel és az ARD közszolgálati televízió értesülése szerint a többi között kormánytagok és parlamenti képviselők szerepeltek rajta.

A lista élén Olaf Scholz kancellár állt, őt pedig Annalena Baerbock külügyminiszter követ, de helyet kaptak több párt, köztük a szociáldemokrata SPD és az ellenzéki konzervatív CDU vezető politikusai is. A kiszivárgott értesülések szerint a politikusokat a listán a közszolgálati rádiók, illetve televíziók neves újságírói követték. A hatóságok szerint jó néhány orvos is felkerült a listára, amely az érintettek hivatali címeit is tartalmazta.

A Der Spiegel információi szerint az "ellenséglistát" a csoport egyik legradikálisabbnak tartott tagjának, bizonyos Marco H.-nak a lakásán találták. Ő egyike annak a 25 személynek, akit a múlt héten őrizetbe vettek.

A hatóságok szerint egy bajorországi lőtéren több társával állítólag rendszeres lőgyakorlatokat tartott.

Lakásán összesen 93 illegális fegyverre bukkantak, köztük kézi-, illetve hosszú csövű lőfegyverekre, nyílpuskákra és késekre.

Ezenkívül mintegy 200 legálisan tartott fegyvert is találtak, azok tulajdonosa egy, ugyancsak a főbb gyanúsítottak közé tartozó fegyverkereskedő tulajdona volt.

Ezen túlmenően a baden-württembergi razzia során 400 ezer euró készpénzt, valamint arany- és ezüstérmékre bukkantak.

Több jel utal ugyanakkor arra, hogy a csoport egy svájci széffel rendelkezett, amelyben hatmillió euró értékben összesen 120 aranyrudat tartott.

A hatóságok abból indulnak ki, hogy a demokratikus államrend megdöntésére törekvő csoport jóval nagyobb annál, mint eddig ismert volt. Erre utal, hogy az egyik razzia során nagy mennyiségű "titoktartási" nyilatkozatra bukkantak, amelyeket feltételezések szerint a csoport tagjai, illetve támogatói írtak alá.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×