eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Youtube

II. Erzsébet maga kérte a brit hősi halottakat hazaszállító repülőt saját halála esetére

A királynő személyesen egyezett bele abba, hogy halála esetén a koporsóját szállító gép a légierő Globemaster C-17-ese legyen, amely korábban hősi halált halt katonák testét hozta vissza a szigetországba.

"Ha elég jó a fiúknak, akkor nekem is az lesz" – ezzel a mondattal fogadta el a királynő a döntést legidősebb unokája, Zara Tindall férje, Mike Tindall szerint. Az egykori rögbisztár arról számolt be, hogy II. Erzsébet eredetileg egy másik repülőt választott, amelyet inkább erre a gépre cseréltek, hogy koporsójának szállítása méltóságteljesebb lehessen – írja a Sky News.

Erzsébetet utolsó repülőútján egyetlen lánya, Anna királyi hercegnő kísérte.

Tindall nem tudja bizonyítékokkal alátámasztani történetét: egy barátja mesélte el neki, aki korábban katonaként szolgált. A szóbeszéd már egy ideje kering a közösségi médiában, miután a történetet egy bizonyos Pete Bond megírta. Ő azt állítja, hogy 2009-ben személyzeti tiszt volt, és neki kellett felülvizsgálnia azt az eljárás rendet, amelyet akkor követtek volna, ha a királynő külföldön hal meg.

Bond állítólag azt írta, hogy

a királynőt eredetileg egy BAE 146-os repülőgépnek kellett volna hazaszállítania, de annak raktere szűkös lett volna ehhez,

ezért inkább a jóval nagyobb, C-17-es repülőgépet választották.

A királyi légierő egyik magas rangú tisztje azonban azt közölte, hogy az uralkodó halálakor a hadsereg kiterjedt és átfogó tervezést végzett. "A legmegfelelőbb eszközöket használtuk a művelet során" – fogalmazott.

Tindall a történetet a The Good, The Bad & The Rugby podcast egyik adásában mesélte el, amelynek társ-műsorvezetője. Megkérdezték tőle azt is, miként élte meg az elmúlt heteket, mire azt válaszolta: érzelmekkel teli, szomorú, de felemelő időszak volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×