eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Sorban állnak az emberek a Temze partján, hogy leróják kegyeletüket a londoni Westminster-csarnokban felravatalozott II. Erzsébet királynő előtt 2022. szeptember 15-én hajnalban. A szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt királynőt négy napra, a szeptember 19-i temetésig ravatalozták fel a történelmi csarnokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A király is szólt a sorban állókhoz, jelenleg 14 óra a várakozás

III. Károly és Vilmos meglepetésszerűen jelentek meg a várakozók üdvözlésére a sor mellett.

Az új királynak szombaton is sűrű napja van: helyi idő szerint fél kettő körül fiával, Vilmos walesi herceggel együtt a II. Erzsébet nyilvános ravatalához várakozó sorban állókat is meglátogatták. A brit média szerint a király egy ott várakozó nőnek azt mondta, reméli, nem fagyott át túlzottan.

A király biztonságát felügyelők Károly érkezése előtt azt javasolták a várakozóknak, tegyék el a telefonjaikat és élvezzék az uralkodóval való találkozás pillanatát.

A várakozás a sorban a jelenlegi állapotok szerint 14 órás: reggel még 24 órás volt, a szervezők elképzelhetőnek tartják, hogy lezárásra is sor kerülhet a nap folyamán.

Pokrócokat osztogattak a várakozóknak

Műholdas felvételek szerint a sor még az űrből is látható, a BBC szerint óránként kétezer ember áll be, a BBC műsorának időjárás-előrejelzésében pedig külön feltüntetik, hány fokos hőmérséklet várható a sorban állás ideje alatt. A hideg időjárás miatt a kora reggeli órákban tűzoltók osztottak pokrócokat a várakozóknak, de

azokra is gondoltak, akik nem érték el az utolsó vonatot este, így nem tudtak hazajutni, a Waterloo állomáson egy üres vonatban melegedhettek reggelig.

A sorban állás és a királynő koporsójánál történő tiszteletnyilvánítás ugyanakkor nem zajlik teljes nyugalomban. Péntek este 10 óra körül letartóztattak egy férfit, aki hirtelen felrohant a lépcsőkön, majd az őröket megkerülve megérintette a királynő koporsóját. Egy másik, 19 éves férfit azért tartóztattak le pénteken, mert korábban meztelenre vetkőzve két nőhöz dörgölte magát, majd a Temzébe ugrott - írja az Independent.

David Beckham meghatottan búcsúzott

Szokatlan látványt jelentett a sorban David Beckham, az angol válogatott egykori csapatkapitánya is, aki pénteken éjjel két órakor állt be a sorba, majd több mint 12 órás várakozást követően könnyek között búcsúzott el a királynőtől.

A The Guardian egy Twitter-felhasználó, Jules Birkby bejegyzéseit is megosztotta a sorban állással kapcsolatos tapasztalatiról. A nő azt írja, sokféle pillantást kapnak a mellettük elhaladóktól: van, aki szánalommal, van, aki együttérzéssel, míg mások tisztelettel nézik őket. Arról is írt, hogy közelében egy nő magas sarkú cipőben állja ki a hosszú sort. A várakozásnak elmondása szerint volt olyan időszaka is, amelyben egy óra alatt ötven métert haladtak mindössze.

Egy férfi kétszer állta ki a sort

Egy másik sorban álló, Sam Mason a BBC-nek elmondta: kétszer is kiállta a sort. Első alkalommal csütörtökön éjjel fél 12-kor állt be, tizenkét óra alatt végzett, majd hazament, elvitte az autóját a szervizbe és visszajött újra kiállni a sort.

Az okokról úgy nyilatkozott: első alkalommal még kicsit kaotikus volt minden, másodjára viszont sokkal nyugodtabb és szervezettebb körülmények között tudott búcsút mondani a királynőnek.

És bár elsőre fájt a lába, másodjára már nem.

Közben szombaton reggel ezer katona részvételével zajlottak a próbák Windsorban a királynő temetésére: az itt található Szent György kápolnában helyezik majd örök nyugalomra a királynőt. Itt először egy 800 fő részvételével tartott szertartáson vesznek tőle búcsút, majd este szűk családja körében helyezik el koporsóját férjéé mellé. Windsorba szombaton legalább 100 ezer látogatót várnak.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×