eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vilmos walesi herceg, brit trónörökös (b2) és a felesége, Katalin hercegnő (b), valamint Harry herceg és a felesége, Meghan sussexi hercegnő a windsori kastély előtt összegyűlt emberekhez megy 2022. szeptember 10-én. Vilmos és Harry nagyanyja, II. Erzsébet brit királynő két nappal korábban, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt.
Nyitókép: MTI/AP/Martin Meissner

Harry órákat késett, Vilmos gépe sem terv szerint indult

II. Erzsébet királynő halála előtt a királyi család tagjai Skóciába utaztak. Vilmos és Harry késéssel értek Balmoralba.

II. Erzsébet királynő a halála előtti napokban még aktív volt, az uralkodó állapota egyik pillanatról a másikra fordult rosszra. A királyi család tagjai csütörtökön indultak Skóciába, hogy a királynő mellett legyenek, írja az Index.

A leghamarabb Anna hercegnő és Károly herceg értek oda: Anna hercegnő már Balmoralban volt, ahol különböző találkozókon vett részt, Károly pedig lemondott egy sor találkozót Ayrshire-ben, majd délelőtt 10 óra 30 perckor felszállt egy Balmoralba tartó helikopterre, egy óra múlva szállt le. (A Buckingham-palota végül ottani idő szerint délután fél egy körül adta ki a közleményt, amelyben közölték, aggódnak az orvosok II. Erzsébetért.)

A többi családtagnak viszont repülőre kellett szállnia, hogy Skóciába jusson. A Vilmos herceget, András herceget, Eduárd wessexi grófot és Zsófia wessexi grófnét szállító repülő körülbelül 16 órakor landolt az aberdeeni repülőtéren.

A gép több mint egyórás késéssel indult, holott igencsak szorította őket az idő.

Arról nem lehet tudni, pontosan mi okozta a késést.

A gép végül 14 óra 39 perckor startolt el. A leszálláskor, 15 óra 55 perckor derült ki, hogy kik voltak a gépen. Balmoralig még egy egyórás autóút várt a királynőhöz igyekvőkre.

Harry herceg azért nem a rokonaival utazott, mert attól tartottak, ha lezuhan a repülő, két trónörököst is elveszít a monarchia. A herceg így saját magára volt utalva, meg kellett oldania, hogy odajusson. Végül két órával II. Erzsébet halála után érkezett meg, és úgy tudni, emiatt nagyon dühös volt – írja a Sun. Egy másik forrás szerint a herceg ragaszkodott ahhoz, hogy neje, Meghan Markle is vele jöjjön, és emiatt késte le a gépet, ráadásul végül felesége sem utazott.

A hírek szerint a herceg végül egy Cessna magánrepülőgéppel szállt fel a lutoni repülőtérről délután 17 óra 35 perckor. Végül ez a járat is késett, és az eredeti időponthoz képest 17 perccel később, 18 óra 46 perckor ért földet, ami már túl késő volt. A Buckingham-palota ugyanis ottani idő szerint 18 óra 32 perckor jelentette be, hogy meghalt II. Erzsébet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×