eur:
392.91
usd:
366.3
bux:
66797.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Károly walesi herceg, brit trónörökös édesanyja, a 96 éves II. Erzsébet brit királynő trónra lépése 70. évfordulójának, azaz platinajubileumának alkalmából tartott nemzeti hálaadó istentiszteletre érkezik a londoni Szent Pál-székesegyházhoz 2022. június 3-án.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool/Henry Nicholls

Hatalmas vagyont örökölt III. Károly

A 13. században alapított Lancaster hercegség birtoka kereskedelmi, mezőgazdasági és lakóingatlanokból áll, beleértve egy pénzügyi befektetésekből álló portfóliót is.

II. Erzsébet halála után III. Károly király megörökölte a Lancaster hercegségben lévő birtokot. Legidősebb fia, Vilmos herceg a cornwalli hercegség birtokát kapta meg, írja az RTL.hu.

A portál a Business Insider írását idézve arról is beszámol, hogy az új királynak nem kell örökösödési adót fizetnie a 750 millió dollárt érő Lancaster hercegségi birtok után. Ezt egy olyan törvény teszi lehetővé, amit 1993-ban a brit kormány fogadott el, azzal a céllal, hogy megvédje a királyi család vagyonát. Azért volt erre szükség, hogy ne váljon semmivé a vagyon, ha rövid időn belül két uralkodó is meghal. A rendelkezést először 2002-ben alkalmazták, amikor az anyakirálynő mintegy 80 millió dolláros vagyonát, köztük egy Faberge-tojásgyűjteményt is II. Erzsébetre hagyományozta.

A királyi család tagjainak nem kell megfizetniük a 325 ezer fontnál, tehát nagyjából 148,3 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanok után azt a negyven százalékos illetéket sem, ami a nem királyi családban élő brit lakosokra vonatkozik. A Lancaster-birtok tavaly nagyjából 10,9 milliárd forint értékű bevételt termelt, a király mostantól erre is jogosult.

Egy 1702-ben elfogadott törvény megtiltja az uralkodónak, hogy a vagyonból bármit is eladjon. A királynő 1993-ban kezdett önkéntesen jövedelem- és tőkenyereségadót fizetni a birtok után, ezt a példát Károly király is követheti.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×