eur:
394.36
usd:
370.48
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
II. Erzsébet brit királynő fényképe (j) és Harry sussexi herceg, a brit trónörökös másodszülött fia és a felesége, Meghan sussexi hercegnő esküvői fotója látható ajándéktárgyakon egy londoni üzletben 2020. január 10-én. A brit uralkodó 2020. január 13-án találkozóra hívta össze a királyi család legmagasabb rangú tagjait téli rezidenciájára, a sandringhami kastélyba, hogy megvitassák  Harry herceg és Meghan hercegnő jövőbeni helyzetét a családon és a monarchián belül, miután a pár január 8-án instagram-oldalán bejelentette, hogy visszalép a királyi család magas rangú tagjaként eddig ellátott szerepétől és azon dolgozik, hogy pénzügyileg függetlenné váljék.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Harry herceg megható megemlékezése a "nagyiról"

Szombaton bátyjával, a trónörökös Vilmossal együtt jelent meg a nyilvánosság előtt, de akkor még nem beszélt az elhunyt királynőről: most saját weboldalán tett közzé búcsúüzenetet.

A herceg "nagyinak" címezte megemlékezését, melyben arra is kitért, hogy örömmel tölti el őt és a királyi család többi tagját is a tény, miszerint most már békében lehet együtt nagypapájukkal.

A szöveget az Archewell weboldalon tette közzé, melynek nyitólapján egy a királynőről és róla készített fotó és búcsúlevele szerepel.

"Nagymamám, Őfelsége, a királynő életének ünneplése – és elvesztésének gyászolása – mindannyiunkat arra emlékeztet, hogy iránytű szerepét szolgálta sokak számára a szolgálat és a kötelesség iránti elkötelezettségével. Világszerte csodálták és tisztelték."

A herceg kiemelte a királynő méltóságát, mellyel életét élte, s mely most örökségévé vált, majd idézte II. Erzsébet egy mondatát, melyet férje, Fülöp herceg halála kapcsán mondott:

"Az élet természetéből fakadóan végső búcsúkból és első találkozásokból is áll.

Nagyi, bár ez a végső búcsú nagy szomorúságot okoz nekünk, örökké hálás leszek minden első találkozásunkért – a legkorábbi gyermekkori emlékeimtől kezdve a veled főparancsnokként való első találkozásomig, az első pillanatért, amikor megismerted drága feleségemet, és amikor először megölelted szeretett dédunokáidat. Nagy becsben tartom ezeket a veled töltött alkalmakat, és a sok más különleges pillanatot is, ami ezek között történt. Már most nagyon hiányzol, nemcsak nekünk, hanem az egész világnak" – folytatta a herceg.

A levélben apját, a frissen királlyá vált III. Károlyt is szeretettel említette, ahogyan ő is külön megemlékezett első, királyként megtartott beszédében arról a szeretetről, melyet a külföldön új élete felépítő Harry és Meghan irányába érez.

"Köszönöm a szolgálat iránti elkötelezettségüket. Köszönöm minden jótanácsodat.

Köszönöm ellenállhatatlan mosolyodat.

Mi is mosolygunk, tudván, hogy te és nagyapa most újra együtt vagytok, mindketten békében" – zárta sorait Harry.

A királynő koporsóját ma délután a Holyroodhouse Palotából a Szent Egyed Katedrálisba szállítják, ahol délután öt órától róhatják le tiszteletüket a gyászoló skótok. Testét kedden Londonba szállítják, ahol a Buckingham Palotában tölt el egy éjszakát, majd szeptember 14-18. között a Westminster Hallban ravatalozzák fel.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×