eur:
392.14
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

A Rajna kiszáradása fenyegeti az európai üzemanyagszállítást

Az áruszállítás szempontjából kulcsfontosságú németországi Kaub községnél hétvégére mindössze 47 centiméteres vízszintet várnak. Az uszályok már alig tudnak üzemanyagot tudnak szállítani Európába.

Veszélyesen közelít a Rajna vízszintje ahhoz a kritikus ponthoz, ahol már egyáltalán nem tudnák használni a folyót kereskedelmi célokra - írta a vg.hu. A hétvégére várt csupán 47 centimétres vízszint szinte járhatatlanná teszi a folyót az uszályok számára, így leállhat az üzemanyag és egyéb áruk szállítása Európába – épp akkor, amikor a kormányok próbálják megakadályozni, hogy az energiaválság recesszióba taszítsa a régiót.

Jelenleg is csupán 60 centiméter körül mozog a folyó vízszintje - emiatt már a Molnál is nyilatkoztak arról, hogy az uszályokat kevésbé lehet megtölteni, ami súlyosbítja a százhalombattai finomító kötelező karbantartása miatt itthon kialakult helyzetet.

Ám a német Szövetségi Hidrológiai Intézet szerint ha 40 centiméterre csökken a vízszint Kaubnál, az uszályok már nem tudnak járni a folyón.

Európa már most is az elmúlt évtizedek legsúlyosabb energiaválságával néz szembe, ahogyan az ukrajnai háború miatt a régió próbál függetlenedni az orosz gáztól. Ráadásul az energiaárak megugrása az inflációt is felgyorsította, az éghajlatváltozás pedig tovább fokozza a kontinens gondjait - írta a Bloomberg.

Az összeállítás szerint a szállítási költségek már így kikerültek az ellenőrzés alól. Jelenleg több mint 200 euróba kerül tonnánként az üzemanyagszállítás a svájci Bázelbe a néhány hónappal ezelőtti 25 euróhoz képest.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×