eur:
393.85
usd:
364.76
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Mesés kincsekre bukkantak a tenger mélyén

A tenger fenekén, egy épület romjai alatt találták meg a több mint kétezer éves kincseket.

Egyiptomban hangradar segítségével bukkantak a tengeri régészek egy időszámításunk előtti második-negyedik században elsüllyedt hajó maradványaira. Erről a hvg.hu számol be a BGR hírportál közlése alapján.

Az Abu Quir kikötőjében,

a tengerfenék agyagos talajába süllyedt hajó rakománya érintetlenül került elő.

A kerámiák, megmunkált nemesfémek értékét még csak felbecsülni sem lehet. A parthoz kikötött hajó akkor süllyedt el, amikor ráomlottak egy közelben összedőlt templom kövei. A romok alatt senki sem férhetett a hajóhoz, amely lassan beágyazódott a tengerfenék agyagos talajába. Ez óvta meg a páratlan régészeti leletet a fosztogatóktól.

A hvg.hu idézi az Európai Víz Alatti Régészeti Intézet (IEASM) elnökét, Franck Goddio-t, aki szerint a katasztrófa a Ptolemaiosz-dinasztia uralkodásának vége felé történhetett, amikor Egyiptomban már kezdett hanyatlani a fáraók kora.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×