INFORÁDIÓ
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

németország

földgáz

háború

Manometer pressure gas line with valve

Totális energiaválság fenyegeti Németországot

Infostart

Az illetékes német szövetségi felügyelet a gázbojlerek százezreinek leállásától tart, az áram ára csillagászati magasságokba emelkedhet, az önálló tartománynak számító Hamburgban a város vezetői már a meleg víz használatának racionalizálásáról beszélnek. A német fogyasztókat egyre erősebben sújtják az Ukrajna elleni orosz háború hatásai. A hatóságok készülnek arra, hogy a helyzet tovább romolhat.

Robert Habeck gazdasági miniszter és Klaus Müller, a német közüzemi hálózati felügyelet vezetője egyaránt arra figyelmeztetett, hogy egy közelgő dátum, július 11. beláthatatlan következményekkel fenyeget - írta a Spiegel.

Mind a miniszter, mind a felügyeleti vezető szerint előfordulhat, hogy Oroszország júliusban teljesen leállítja a Németországba irányuló földgázszállítást a két országot összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken.

Július 11-én kezdődik a vezeték szokásos éves karbantartása.

A munkálatok tíz napig tartanak, a vezetéket erre az időre leállítják, és nem tudjuk, hogy mi történik utána - fogalmazott Klaus Müller.

Robert Habeck gazdasági miniszter ugyancsak kijelentette: nem lehet kizárni, hogy a vezetéket használó Gazprom orosz állami energetikai óriáscég a karbantartás után nem indítja újra a földgázszállítást.

A miniszter szerint a teljes orosz blokád télre rendkívül súlyos gondokat okozhat.

A hatóságok már számításokat végeztek az ellátási helyzet lehetséges alakulásáról.

Klaus Müller szerint a legtöbb forgatókönyv azt vetíti előre, hogy túl kevés gáz lesz a tél végére, vagy akár már ősszel, ami nagyon nehéz helyzetet teremtene.

Ezért sorozatosan arra szólítják fel a német lakosságot, hogy takarékoskodjanak az energiával.

A közüzemi hálózati felügyelet vezetője hangsúlyozta azt is, hogy a fűtési szezon kezdetéig hátra lévő tizenkét hetet fel kell használni az esetleges válsághelyzetre történő előkészületekre. Figyelmeztetett arra is, hogy az energiaválság esetén helyi gázhiány alakulhat ki.

Abban az esetben, ha egy körzetben a hálózati nyomás egy bizonyos minimumszint alá esne, gázbojlerek százezrei válnának működésképtelenné.

Egy ilyen forgatókönyvet senki nem akar, mert nagyon hosszú időbe telne a gázellátás helyreállítása - tette hozzá.

Müller szerint ezt megelőzendő szükség esetén elrendelnék az ipari fogyasztás korlátozását is.

Hivatalos adatok szerint 43 millió német lakás fűtése gázzal történik.

A teljes orosz gázszállítási blokád esetén mindenekelőtt a magánháztartásokat, a kórházakat és az idősotthonokat kellene különösen védeni - hangoztatta Müller.

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a magánháztartások nem maradjanak gáz nélkül" - fogalmazott.

A közüzemi felügyelet ennek ellenére nem jósol olyan forgatókönyvet, amelynek alapján nem érkezne semmi földgáz Németországba.

A hamburgi helyi parlament környezetvédelmi szenátora ugyanakkor már most bejelentette, hogy a gázellátás válsága esetén racionalizálnák a magánháztartások számára biztosított meleg víz mennyiségét.

Szavai szerint ez azt jelentené, hogy meleg víz az ilyen szükséghelyzet esetén csak bizonyos napszakaszokban állna rendelkezésre.

Közben Norvégia közvetve arról biztosította a német hatóságokat, hogy remény szerint a jövőben több földgázt tud majd szállítani. A norvég olaj- és energiaügyi miniszter szerint ez azonban csak 2024-től esedékes.

Nyitókép: zorandimzr/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018