eur:
388.52
usd:
360.65
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Fel nem robbant lövedékek egy mezőgazdasági területen Kijev közelében 2022. június 9-én.
Nyitókép: MTI/AP/Natacha Pisarenko

Eltalálták az Azot vegyi üzemet, erőszakkal ott tartott civilekről beszélnek az oroszok

Egy csecsen vezető szerint Szeverodonyeck lakónegyedeit ukrán ellenőrzésű területről lövik nehézfegyverekkel.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta korábban, hogy az orosz erők még szerda este kétszer is eltalálták a Szeverodonyeckben lévő Azot vegyiüzemet, ahol egy ammóniát előállító részleg is megrongálódott. Esetleges környezetszennyezésről egyelőre nem érkezett jelentés.

Az üggyel kapcsolatban Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője csütörtök késő este megtartott tájékoztatóján azt mondta, hogy erőszakkal tartanak vissza több száz szeverodonyecki lakost az ukrán fegyveres erők a vegyi üzem föld alatti létesítményeiben. Mizincev szerint az ukrán fegyveres erők vegyszert (salétromsavat, ammóniát és ammónium-nitrátot) tartalmazó tartályokat terveznek felrobbantani az üzemből való visszavonulásuk során. A tábornok közölte, hogy az ukrán fegyveres erők több más ipari létesítményt - köztük egy Harkivhoz közeli hőerőművet - is aláaknáztak, katonai célokra használva fel őket, civilekkel élő pajzsként védve magukat.

Apti Alaudinov, a Csecsen Köztársaság vezetőjének tanácsadója, az Ahmat különleges osztag parancsnoka a Rosszija 1 televíziós csatornán szintén azzal vádolta meg az ukrán erőket, hogy a szeverodonyecki ipari övezetben civileket tartanak fogva. Alaudinov szerint

a számuk különböző adatok szerint 300 és 800 között lehet.

A csecsen parancsnok elmondása szerint Szeverdonyeck lakónegyedeit folyamatosan nehézfegyverekkel lövik az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött, szomszédos Liszicsanszk irányából. A "Luhanszki Népköztársaság" egy másik városban, Sztahanovban csütörtökön 13 civil vesztette életét ukrán tüzérségi támadások következtében, 19 lakóház pedig megsérült a helyi hatóságok szerint.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×