eur:
394.64
usd:
371.68
bux:
66972.75
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Twitter/AZmilitary1

Ismét rakétatámadás érte Odesszát, halálos áldozata is van - videók

Az oroszok által elfoglalásra kiszemelt Herszon megye lakosságának közel fele elmenekült.

Kigyulladt Odesszában egy bevásárlóközpont, miután hétfő éjjel orosz rakétatámadás érte a várost. Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint legalább hét rakéta csapódott be. Egy ember meghalt, öten megsebesültek - tudósított a The Kyiv Independent.

Az esetről egy nem hitelesített videó is felkerült a Twitterre, amelyhez kísérőszövegként azt írták, hogy a Riviera bevásárlóközpontot a fegyveres erők használták főhadiszállásként.

Legalább egy ember meghalt és öten megsebesültek a dél-ukrajnai Odesszát keddre virradóra ért orosz rakétatámadásokban - közölte kedden az ukrán hadsereg déli műveleti parancsnoksága a Facebookon.

Denisz Smihal miniszterelnök hétfőn arról beszélt, hogy az orosz erők az utóbbi három nap mindegyikén hajtottak végre támadást Odessza ellen, hétfőn például akkor, amikor ő és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke oda látogatott.

Az orosz erők az elmúlt napokban Ukrajna délkeleti részén vonták össze csapataikat annak érdekében, hogy összeköttetést alakítsanak ki a Donyec-medence Moszkva-barát milíciák ellenőrizte területei és az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félsziget között. A műveletek elérték a harcoktól mind ez idáig viszonylag megkímélt, az ukrán-román határtól 200 kilométerre fekvő Odesszát is.

Az ukrán csapatok 15 orosz támadást vertek vissza Donyeck és Luhanszk térségében - írta kedd hajnalban az ukrán hadseregre hivatkozva szintén a The Kyiv Independent.

Mint arról az Infostart is beszámolt, az ukrán védelmi minisztérium szerint Oroszország megkezdte a felkészülést a dél-ukrajnai Herszon megye teljes megszállására, ennek érdekében megerősítette tüzérségét az általa 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím-félsziget északi részén.

A Nexta hajnalban azt írta, hogy a herszoni régió lakosságának 45 százaléka már elmenekült a megszállt területről. Hennagyij Lahuta Herszon megyei kormányzó közlése szerint "a megszállók fosztogatnak, gyilkolnak, erőszakolnak, így a civilek kénytelenek elhagyni otthonaikat."

Mindeközben az ukrán parlament emberi jogi biztosa, Ljudmila Deniszova újságíróknak azt mondta, az orosz erők már több mint egymillió ukrán állampolgárt, köztük mintegy 200 ezer gyereket hurcoltak el Oroszországba. Az ukrán hatóságok értesülése szerint sokakat közülük előbb fogságban tartanak, ahol kínzásoknak is alávetik őket.

Ugyanekkor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította a nemzetközi közösséget, segítsenek véget vetni az ukrán kikötők orosz blokádjának, lehetővé téve ezzel a gabonaexportot. Hétfői Twitter-üzenetében Charles Michel szintén kiemelte: Odessza raktáraiban rengeteg gabona és kukorica vár elszállításra, s a blokádnak "rettenetes következményei lesznek sok, kiszolgáltatott helyzetben lévő országra nézve".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esés a tőzsdéken

Nagy esés a tőzsdéken

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×