eur:
389.81
usd:
363.77
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nő halad el egy tüzérségi támadásban megrongálódott épület előtt Mariupolban 2022. március 13-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Ukrajna a mariupoli menekítésre koncentrál, nincs több humanitárius folyosó

Kijev közölte, hogy az ostromlott városokból a civilek kimenekítésére tett erőfeszítései a dél-ukrajnai Mariupol városára összpontosulnak, de nem jelentett be új megállapodást Oroszországgal a csapdába esett lakosok biztonságos átkelésének lehetővé tételéről. A Reuters tudósítói időközben eljutottak Mariupolba.

"A Mariupolból történő evakuálásra összpontosítunk" – mondta Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

A politikus felsorolt néhány helyet, ahonnan buszokkal próbálják meg evakuálni a civileket, de Mariupol nem volt köztük. Arról sem tett említést, hogy új megállapodásokat kötöttek volna Oroszországgal a civilek evakuálására szolgáló "humanitárius folyosók" létrehozásáról.

A Reuters arról számolt be, hogy tudósítói eljutottak Mariupolba, amely a legsúlyosabb bombázást szenvedte el Oroszország február 24-i inváziója óta. A 400 000 lakos közül sokan továbbra is a városban rekedtek, sokan élelem, víz és áram nélkül. (A videó itt nézhető meg, 18 éven felülieknek szóló tartalom!) Egy férfi a stábnak elmondta, hogy kényszerűségből az út menti földes területeken temetik el halottaikat. Előző nap a szomszédját temették: a férfi 45 éves volt, a szíve vihette el a stressz miatt. Kicsivel később az anyja is meghalt, őt is a szíve vihette el. Szintén meghalt egy ember ugyanabban a lépcsőházban, ahol ő lakik, de nem lövéstől vagy srapneltől, hanem "a háború következtében" - nyilatkozott az egyik, a sírt ásó személy.

Egy asszony a családjával 11 napja lakik egy pincében a riport szerint. Ő arról beszélt, hogy a lakásuk romba dőlt, nincs hová menniük, ezért húzták meg magukat a sötétben. Próbálnak amennyire csak lehet, emberhez méltóan létezni, ha tudnak, tűzön főznek, de egy hét múlva se tűzifájuk, se élelmük nem lesz.

A BBC idézett egy Mariupolból elmenekült lakost, aki szerint a várost ért támadás annyira erős, hogy még

a fedezékbe vonult emberek sem érezhetik magukat biztonságban, ugyanis a bombázások még a pincéket is elpusztítják.

Volt, aki az ivóvízhiány miatt elhunyt gyerekekről beszélt.

Moszkva vasárnap ultimátumot intézett a Mariupolban harcoló ukrán erők felé, amit azonban Ukrajna elutasított.

Mindeközben a város egyik óvóhelyén esküvőt tartottak az ukrán külügyminisztérium Twittere szerint.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×