eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Ukrajna különböző részeiből érkező menekülteknek előkészített hálóhelyek az egyik színházban a nyugat-ukrajnai Lvivben 2022. március 16-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Mikola Tisz

Légiriadóra és robbanásokra ébredt Lviv pénteken

Kelet-ukrajnai szakadárok elfoglalhatták Rubizsne kormányzati épületeit. Az ukrán elnök az orosz édesanyákhoz szólt, miközben brit hírszerzési jelentések szerint nagy logisztikai problémák nehezítik az orosz támadást. Péntek reggeli helyzetjelentés az ukrajnai háborúról.

Legalább három robbanást lehetett hallani a nyugat-ukrajnai Lvivben magyar idő szerint 5:30 körül, írja az Ukraine 24 tévécsatorna hírét átvéve a Sky News és a BBC. A CNN stábja a helyszínen is több robbanást hallott, miután péntek hajnalban megszólaltak a légvédelmi szirénák – áll a Telex helyzetjelentésében.

Magyar idő szerint 5 óra után nem sokkal adtak ki légiriadót Nyugat-Ukrajna több megyéjére, így a Lvivi mellett a Rivnei, Ternopili, Volinyi és Ivano-frankivszki területre is – írja a BBC.

Lviv polgármestere, Andrij Szadovij a Facebookon azt közölte, hogy orosz rakéták csapódtak be a városközponttól mintegy hat kilométerre található nemzetközi repülőtér közelében, ám magát a repülőteret közvetlenül nem érte támadás – írja az MTI.

Ukrán kormányzati források nem tudnak esetleges áldozatokról.

Kelet-Ukrajnában birtokba vették oroszbarát szakadárok a Luhanszk megyei Rubizsne kormányzati épületeit, írja a CNN alapján a Telex. A „Luhanszki Népköztársaság” milicistái egy videót is közzétettek arról, hogy a rubizsnei városházán már az ő zászlajuk lobog.

„Ez a helyi lakosok számára azt jelenti, hogy ha a háború még nem is ért véget, de már a végső szakaszban van” – mondták a szeparatisták videójukon.

Luhanszk megye Ukrajna-párti kormányzója, Szerhij Hajdaj szerint „az ellenség egyszerűen elpusztítja az összes várost”, és már válogatás nélkül lőnek szándékosan mindenhova. Az állandó harcok miatt nehezen jutnak el a segélyszállítmányok a városba, de Hajdaj szerint az ukrán elnöki hivatal segítségével még a héten megpróbálnak egy evakuációs folyosót létrehozni.

Az orosz anyákhoz szólt az ukrán elnök

Az ukrán elnök péntek hajnali nyilatkozatában arra kérte az orosz anyákat, hogy keressék meg hadifogoly gyermekeiket – írja a hvg.hu. Meg sem próbálják kiváltani a fogságba esett katonáikat az oroszok, inkább elesettekként kezelik őket és a családjaiknak is ilyen értelmű értesítést küldenek – állította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy péntek hajnali beszédében.

Az ukrán elnök ezt követően az oroszokhoz és az orosz anyákhoz szólt, akiket arra biztatott, hogy keressék meg hadifogoly gyermekeiket: „Mi nem terveztünk több ezer hadifoglyot ejteni, nekünk nincs szükségünk 13 ezer, vagy akármennyi halott orosz katonára. Nekünk ez nem kell. Mi nem akartuk ezt a háborút, mi csak békét akarunk és azt akarjuk, hogy jobban szeressétek a gyerekeiteket, mint amennyire a hatóságokat félitek.”

Több mint 320 ezer ukrán állampolgár tért vissza, hogy segítsen hazájának harcolni, mióta Oroszország megkezdte invázióját – közölte az ukrán állami határőrség.

Közben a brit védelmi minisztérium közölte, az orosz hadseregnek továbbra is logisztikai problémákkal kell szembenéznie az „akadozó ukrajnai inváziója” során. Legutóbbi hírszerzési jelentésében a minisztérium azt írta, hogy az orosz erők nem tudják ellátni „az előretolt csapatokat még olyan alapvető szükségleti cikkekkel sem, mint az élelmiszer és az üzemanyag”, mivel képtelenek ellenőrizni az ukrán légteret, és a szárazföldi ellenállást sem tudják leküzdeni.

Az orosz erők nem szívesen manővereznek terepen mondta a minisztérium, illetve hozzátette, hogy „a szüntelen ukrán ellentámadások arra kényszerítik Oroszországot, hogy csapatokat irányítson át saját utánpótlási vonalai védelmére. Ez súlyosan korlátozza az oroszok támadási potenciálját" – idézi a közleményt a hvg.hu.

Nő a nyomás az orosz gazdaságon

Japán és Ausztrália is további büntetőintézkedéseket rendelt el pénteken Oroszországgal szemben Ukrajna megtámadása miatt – írja az MTI.

A japán kormány 15 személy és 9 szervezet ellen rendelt el büntetőintézkedéseket, köztük védelmi illetékesek és a fegyverexportot bonyolító állami vállalat, a Roszoboronekszport ellen is. A tokiói pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint Japán így már 76 emberrel, 7 bankkal és további 12 egyéb szervezettel szemben vezetett be büntetőintézkedéseket.

Szankciós listára került mások mellett Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő és több fegyvergyártó is.

A canberrai kormány szinte ezzel egy időben jelentette be, hogy szankciókat vezet be az orosz pénzügyminisztérium, 11 orosz bank és kormányzati szervezet ellen, s ezzel a legtöbb orosz pénzintézet és az orosz államadósságot kezelő valamennyi szervezet ausztráliai tevékenységét ellehetetleníti.

Nyitóképünkön Ukrajna különböző részeiből érkező menekülteknek előkészített hálóhelyek az egyik színházban a nyugat-ukrajnai Lvivben 2022. március 16-án.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×