eur:
388.96
usd:
360.69
bux:
68394.15
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay

Varsó szerint akár egymillió ukrán menekült is érkezhet Lengyelországba

A lengyel kormány arra készül, hogy az orosz-ukrán konfliktus esetleges eszkalálódása esetén akár egymillió ukrán menekült befogadására is készen kell állnia – jelentette ki a lengyel belügyminiszter-helyettes.

Maciej Wąsik a lengyel rádiónak nyilatkozva beszélt a várható ukrán menekültáradatról, szavait a brüsszeli Politico idézte. A miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy a netán bekövetkező orosz megszállás elől menekülő emberek „igazi menekültek” lesznek, ezért a lengyel kormány mindent meg fog tenni védelmük és ellátásuk érdekében, összhangban a Genfi Konvenció vonatkozó előírásaival. „Senkit nem fogunk visszafordítani” – szögezte le.

Egyes lengyelországi vélemények szerint ugyanakkor nem lesz könnyű egy ilyen vállalást teljesíteni, ha és amennyiben esetleg tényleg szükség lesz rá. A kormány migrációért felelős irodájának kezelésében jelenleg 10 menekültügyi központ 2000 ember számára tud elhelyezést biztosítani.

Elivekben ehhez még hozzájöhet a határőrségnél rendelkezésre álló további 2300 hely, ebből azonban a határőrség szóvivője szerint pillanatnyilag csak 800 szabad.

A negyvenmilliós Lengyelországban már jelenleg is több mint egymillió ukrán él. Ukrán állampolgárok vízummentesen utazhatnak bármely EU-országban, és számukra a széles határszakaszon érintkező Lengyelország már csak történelmileg is „természetes célpont”. Többségük munkavállalás és jobb életlehetőségek reményében érkezett az országba, sokan közülük mára már a lengyel társadalom részévé váltak.

Jan Piekło korábbi ukrajnai lengyel nagykövet egy, a napokban tett nyilatkozatában azonban arra is emlékeztetett, hogy

több százezer menekült érkezése, akik szó szerint a háború elől, esetleg életüket mentve hirtelen áradnak az országba, egészen másfajta kezelést igényel majd.

És ebben egyelőre nincs nagy tapasztalata az országnak, akár a lakosság, akár a hatóság oldalát nézik.

A lengyel menekültügyi iroda adatai szerint 2021 első 9 hónapjában 5200 személy kért nemzetközi védelmet Lengyelországban, zömében egyébként Afganaisztánból vagy a közel-keletről.

Elemzők ennek kapcsán arra is utalnak, hogy egy váratlanul érkező többszázezres tömeg kezelése érdekében a lengyel kormány aligha tudja majd elkerülni, hogy segítséget kérjen más tagországoktól is. Ami viszont sokak szerint érdekes helyzetet és figyelemre méltó üzenetváltásokat is eredményzhet még például Varsó és a déli tagállamok között, azután, hogy Lengyelország az elmúlt hat évben következetesen elzárkózott a menekültek átvételétől.

Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikában is folytatódik az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×