eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Geneva, Switzerland - September 3, 2020: General view of the World Health Organization (WHO) headquarters, a specialized agency of the United Nations responsible for international public health.
Nyitókép: olrat/Getty Images

WHO: jobb lenne lemondani az ünnepi összejöveteleket

Arra kérte a WHO vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a politikai döntéshozókat és a magánembereket is, hogy inkább mondjanak le egyes ünnepi összejöveteleket, annak érdekében, hogy ne terjedjen tovább a koronavírus-járvány.

„Mindenkinek elege van már ebből a pandémiából. Mindenki szeretne időt tölteni a családjával és barátaival. Mindenki vissza akar térni a normális kerékvágásba. Erre a leggyorsabb megoldás az, ha mi, vezetők és magánszemélyek, olyan nehéz döntéseket hozunk meg, melyekkel meg tudunk védeni másokat és magunkat is” – fogalmazott egy hétfői sajtótájékoztatón az Egészségügyi Világszervezet első embere.

„Minden lemondott esemény jobb, mint egy elveszett élet. Jobb most lemondani az összejövetelt és később ünnepelni, mint most ünnepelni és később gyászolni” – idézte a Portfolio Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szavait, amiről CNBC számolt be.

A WHO szerint a sűrűbben lakott országokban 1,5-3 naponként duplázódik az omikron-variánssal fertőzöttek száma. Az Egyesült Államokban már az új fertőzések 73 százalékát ez a variáns adja.

Fokozódik az ápolók és orvosok hiánya

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a genfi tájékoztatón arról is beszélt: a WHO-t aggodalommal tölti el, hogy a koronavírus-járvány idején a súlyos munkakörülmények és a megfelelő támogatás hiánya miatt sok egészségügyi szakembert veszítettek el.

Az orvosok, ápolók „több mint két éve éjjel-nappal dolgoznak, és sokan közülük kiégtek, nem kapnak megbecsülést a munkájukért” – fogalmazott a főigazgató. Hangsúlyozta: megérti az egészségügyi dolgozók csalódottságát, ezért felszólította a médiát: „emlékeztesse az országokat, hogy valóban fektessenek be az egészségügyi rendszerekbe, különösen a munkaerőbe”.

Gebrejeszusz – mások mellett azt is – kijelentette, 2022 legyen az az év, amikor „véget vetünk a világjárványnak”. Legyen az az esztendő, amikor minden ország befektet a jövőbeni ilyen mértékű katasztrófákra való felkészülésbe.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×