eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
The nurse is talking with  a patient who fell ill with a new type of coronavirus covid-19. Male nurse with protective coverall clothing in intensive care unit in hospital.
Nyitókép: PatrikSlezak/Getty Images

Megfejthették, miért alacsonyabb a kórházban kezelt omikronosok száma

A Dél-afrikai Köztársaság omikronjárványának középpontjában nagyon magas arányban vannak azok, akik már valamelyik előző variáns által is megfertőződtek, ez magyarázhatja azt, hogy most jelentősen kevesebben kerülnek kórházba.

Nem az omikron alacsony virulenciája állhat a viszonylag alacsony számú, kórházi kezelést igénylő súlyosságú megfertőződés mögött a The Guardian cikkében ismertetett teória szerint - sokkal inkább az, hogy az országban korábban dúló három hullám során már nagyon sokan megbetegedtek koronavírussal.

Az elképzelés Shabir Mahditól, a Witwatersrand Egyetem oltóanyag-szakértőjétől származik, aki korábban oltóanyag-kísérleteket vezetett az országban. Most arra figyelmeztetett, hogy a dél-afrikai omikronjárvány tapasztalatai nem biztos, hogy megbízható mutatói lesznek annak, hogyan alakulnak az omikronkitörések más országokban.

Egy nemrégiben befejezett szeropozitivitási felmérés szerint Gauteng tartományban az emberek mintegy 72 százalékának volt már koronavírus-fertőzése.

Ez háromszorosa annak, amit a béta által előidézett járványhullám során végzett felmérésnél tapasztaltak. Mahdi egy interjúban arról beszélt, hogy az újonnan előkerülő bizonyítékok szerint az omikron egyrészt fertőzőbb, másrészt jobban ki tudja kerülni az ellenanyag-védelmet, ugyanakkor felvetette, hogy más, a fertőzéssel szerzett immunitásban működő mechanizmusok megmagyarázhatják a kórházi kezelések és a súlyos megbetegedések alacsonyabb szintjét a Dél-afrikai Köztársaságban.

"Az omikron megjelenése a világjárvány egy egészen más szakaszában következett be, ezt fontos szem előtt tartanunk. Dél-Afrikában

a fennálló immunitás nagy része előzetes fertőzéseknek köszönhető

az első három hullám idejéből" - mondta el, majd úgy fogalmazott, lehetetlen a jelenlegi adatok alapján az omikron virulenciáját más variánsokéval összevetni.

"Lenyűgöző, hogy a 100 ezer főre jutó fertőzési arányt összehasonlítva a kórházi kezelések arányával, valamint a halálozási aránnyal azt látjuk, akkor a kórházi kezelések aránya sokkal visszafogottabb ahhoz képest, ami az első három hullámban történt. Ez azt mutatja, hogy valami van a háttérben, amitől az omikron-fertőzések ereje nem jelentkezik súlyos megbetegedésekben és a halálesetek nagy számában" - mondta el.

Az omikron immunitás-megkerülésére vonatkozó bizonyítékokra támaszkodva azt vélelmezi, gyűlnek az adatok arra vonatkozóan, hogy a T-sejtes immunitás biztosítja a súlyosabb betegség elleni védelmet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Az elmúlt időszakban a nemzetközi hangulat romlása mellett különösen szembetűnő volt az Ai-papírok esése, amit az AMD és a Supermicro gyorsjelentése csak tovább súlyosbított. A grafikonokat megnézve azonban megfigyelhetőek már fordulós jelek a szektor nagyágyúinál, éppen ezért megnéztük, hogy érdemes lehet-e a mostani szinteken már beszállni az elmúlt egy év nagy nyerteseibe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 13:01
×
×
×
×