eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Több milliónyi betöltetlen állás van a briteknél

Már nyáron is rengeteg volt az üres álláshely, de a karácsony előtti időszakra megduplázódott azok száma.

Cseppet sem enyhül a szakemberhiány Nagy-Britanniában: a friss információk szerint börtönőrökre, tetőfedőkre, fogászokra és állatorvosokra nőtt meg leginkább a kereslet az elmúlt hetek során a Sky News cikke szerint.

Csak a múlt héten 210 ezer új álláshirdetés jelent meg az országban, a brit Toborzási és Foglalkoztatási Szövetség (REC) úgy látja, hogy folyamatosan nő az álláshirdetések száma.

A helyzet komolyságát jelzi a jelenleg aktív álláshirdetések száma: 3,51 millió betöltetlen pozícióra keresnek munkavállalót.

A REC adatai szerint a legtöbb embert a következő területeken keresik:

• ápolók - 155 520
• programozók és szoftverfejlesztők - 124 346
• idősotthonokban és otthonápolásban dolgozó ápolók - 100 916
• tanítónők és óvónők - 68 824
• eladók - 64 883
• séfek - 59 743.

A munkaerőhiánynak több oka van: a koronavírus miatt a brexitet követő bevándorlási korlátozások is ide tartoznak. A hentesek vagy a kamionsofőrök hiánya kapcsán már korábban is komoly problémákkal kellett az országnak szembenéznie. A másik ok, amiért számos ágazat nehezen tudott felvenni új munkaerőt, az az, hogy a brit foglalkoztatás a fizetés nélküli szabadságokra vonatkozó programnak köszönhetően jól tartotta magát,

a munkanélküliek aránya mindössze 4,3 százalék.

A munkaerőhiány hozzájárult a bérigények ugrásszerű növekedéséhez.

A REC vezérigazgatója, Neil Carberry elmondta: az álláshirdetések növekedése nem mutatja a lassulás jeleit.

"Meg kell várnunk, hogy az omikron változattal kapcsolatos hírek hogyan hatnak a piacra: a vendéglátás az az ágazat, amely valószínűleg a fogyasztói bizalom bármilyen lassulásának a fő terhét viseli" - mondta, hozzátéve, ez most az álláskeresők piaca, ahol a cégeknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megszerezzék a munkavállalókat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×