eur:
389.33
usd:
362.75
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezve nyilatkozik 2021. október 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Fordulatban reménykedik Lengyelország az Északi Áramlat-2 kapcsán

Mateusz Morawiecki abban bízik, hogy az Olaf Scholz-vezette leendő új német kormány hozzáállása változni fog elődéhez képest, és mindent meg fog tenni annak kivédésére, hogy Moszkva fegyverként használhassa a vezetéket a szomszédai ellen – jelentette ki a lengyel miniszterelnök.

Mateusz Morawiecki nyilatkozatát vasárnap tette közzé a DPA német hírügynökség, alig egy héttel megelőzve a kilátásba helyezett berlini kormányváltást.

A lengyel kormány évek óta következetes politikai harcot folytat gázvezeték ellen, ez volt a hozzáállása már az Északi Áramlat megépítésekor is. Miután ez utóbbi befejezett ténnyé vált, Varsó a gázvezeték használatánál szorgalmaz határozottabb biztosítékokat a német féltől, elébe menve bármilyen orosz nyomásgyakorlási kísérletnek, mind az Európai Unió, mind a szomszédos kelet-európai EU-tagok, mind pedig a közvetlen szomszéd Ukrajna esetében.

Morawiecki most ennek jegyében beszélt arról, hogy a lengyel kormány attól tart, az Északi Áramlat-2 Ukrajna és Moldávia orosz zsarolásához szolgálhat eszközül. Éppen ezért

Varsóban nagyon remélik, hogy a leendő Scholz-kormány „minden rendelkezésére álló eszközt bevet” majd annak kivédésére, hogy az orosz kormány „fegyverként” használja az új gázvezetéket

szomszédai ellen.

Lengyel részről attól is tartanak, hogy a gázvezeték orosz tulajdonosa, a Gazprom az energiaellátás manipulálására, és végső soron az energiapiaci árak befolyásolására fogja azt felhasználni. Varsó egyébként ez ügyben néhány hete már kezdeményezte Margrethe Vestager versenyjogi EU-biztosnál, hogy a Bizottság indítson ez ügyben tényfeltáró vizsgálatot a Gazprom ellen.

Megfigyelők megjegyzik, hogy a majdani Scholz-kormány hozzáállása az Északi Áramlathoz pillanatnyilag még kevésbé egyértelmű. A leendő kormányban majd számos tárcát ellenőrző Zöldekről például tudni való, hogy még a koalíciós tárgyalások idején is erőteljesen támadták a vezetéket, még arra is hivatkoztak, hogy annak működtetése a jelenlegi formában szerintük az EU-szabályokkal is szembe megy. A kancellárt is delegáló szociáldemokraták viszont kezdettől fogva sokkal visszafogottabbak ez ügyben, (maga Scholz az eddigi Merkel-kormány pénzügyminisztereként tevékenyen is részese volt a szerződés véglegesítésének, vagy legalábbis a pénzügyi vonatkozások rögzítésének).

Elemzések ennek kapcsán már korábban emlékeztettek arra, hogy a Mecklenburg-Nyugat-Pomeránia tartományban végződő

vezeték egyik védelmezője a német belpolitikában több-kevesebb megszólalással az SPD,

aminek egyik oka az is, hogy a tartományt történetesen szociáldemokrata kormány vezeti.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a múlt kedden elfogadott koalíciós megállapodás nem zárta ki a gázvezeték használatba vételét. Ez utóbbit e percben egy német bírósági döntés hátráltatja, ami előbb – a vonatkozó EU-jogszabályokkal összhangban – módosítást (szétválasztást) követel a vezeték, és az eladásra kerülő gáz tulajdonlásában. Ez egyébként információk szerint azóta már folyamatban van.

Morawiecki amúgy a vasárnapi DPA-nyilatkozatban részletesen szólt a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs válsághelyzetről is, és határozottan védelmébe vette az ügyben mutatott lengyel kormányzati politikát. Mint fogalmazott, az adott helyzetben

a lengyel kormány és a lengyel határőrség a kérlelhetetlen határzárral nem csupán Lengyelországot, de az Európai Uniót is védelmezi.

„Nem engedhetjük meg magunknak a nyitott ajtók politikáját” – idézte a német hírügynökség a lengyel miniszterelnök szavait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×