eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselnek az emberek a reggeli csúcsforgalomban Pekingben 2021. február 24-én. Az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány legelső, ismert gócpontja a közép-kínai Hupej tartomány székvárosa, Vuhan.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Vuhan óta nem tapasztalt méretű koronavírus-kitöréssel küzd Kína

Az első hullám óta nem kellett ilyen széles körű terjedéssel megküzdenie az országnak.

Bár esetszámban voltak már a mostaninál nagyobb kitörések is Vuhan, vagyis a koronavírus-járvány első kínai hulláma óta, kiterjedésben a mostani jelentősebb: a 31 kínai tartományból 19 érintett az október közepe óta tartó kitörésben. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság 93 tünetes megbetegedésről adott hírt szerdán, ami három hónapja nem tapasztalt nagyságú szám, a kitörés kezdete óta 500 esetet rögzítettek.

A számok nyugatabbról szemlélve meglepően alacsonynak tűnhetnek - jegyzi meg a CNN cikke -, mivel az európai országok több ezres, esetenként több tízezres napi fertőzöttszámmal küzdenek meg, azonban Kína a "zéró Covid" politikáját folytatja azzal a céllal, hogy az ország határain belül teljesen megsemmisítse a vírust. Ebből a megközelítésből tehát már ez a szám is fenyegetést jelent.

Oltott idős utazók hozták be a vírust

A járvány október 16-án kezdődött azzal, hogy egy teljesen beoltott sanghaji idősekből álló, Észak-Kínába utazó csoportnál megbetegedéseket észleltek. Azok száma gyorsan szaporodott, és a koronavírus elterjedt az északi tartományokban.

A következő héten a Nemzeti Egészségügyi Bizottság tisztviselői elszórt helyi járványkitörésekre figyelmeztettek északon és északnyugaton, amelyek gyorsan terjednek.

A hatóságok azonnal intézkedtek

  • lezárásokkal,
  • tömeges teszteléssel,
  • karanténkötelezettséggel,
  • utazási korlátozásokkal és
  • alapos ellenőrzéssel.

Az érintett megyék közt nem lehetett utazni, a legfertőzöttebb környéken az emberek nem hagyhatták el otthonukat.

Peking is szigorított, a szabályok megszegőire letartóztatás várt.

A több tucat fertőzöttel érintett nagyvárosok, mint például Lancsou, kijárási korlátozások közt folytathatták a mindennapokat, ezek milliók életére hatottak. Ennek ellenére is folytatódott a fertőzés terjedése.

Ez most kudarcnak számít

Kínában és a világ első Covid-járványkitörését elszenvedő Vuhanban 2020 márciusára nagyrészt sikerült kontroll alá vonni a vírust, az év hátralévő részében az esetek száma alacsony maradt. Bár időnként voltak kisebb kitörések, ezeket is gyorsan megfékezték; az év végére a mindennapi élet nagy része visszatért a normális kerékvágásba, a vállalkozások működtek, és a belföldi utazások is folytatódtak.

2021 azonban elhozta a delta variánst, amely Ázsiában is terjedt.

Ennek hatására adta fel sok ország a zéró Covid megközelítést és a vírussal való együttélésre váltott. A variáns hatása Kínában is kézzelfogható, és a helyi fejlesztésű vakcinák hatékonyságával kapcsolatosan is aggályokat ébreszt. Közel 2,3 milliárd adagot adtak már be a lakosságnak, október végére a kínaiak 76 százaléka oltott volt már.

Nyáron az ország már leküzdött egy Nankingből induló deltás kitörést: akkor 16 megye volt érintett, de a szigorú intézkedéseknek köszönhetően augusztus végére sikerült normalizálni a helyzetet. Bár sikerrel jártak, ezt a kitörést tovább tartott leküzdeni, mint a korábbiakat.

Két nagy eseményre készülnek

Az ország néhány hétre lélegezhetett fel, mielőtt szeptemberben újabb járvány tört ki Fucsien tartományban. Ezúttal a kormány szigorú korlátozó intézkedései - beleértve a

négyéves gyermekek elkülönítését szüleiktől

a karantén ideje alatt - nemzetközi aggodalmat és kritikát váltottak ki. Szeptember végére a helyzet megoldódott, de három hét elteltével megérkezett a jelenlegi kitörés.

A járványok gyakoriságának és időtartamának növekedése ellenére Kína nem mutatja jelét annak, hogy változtatna stratégiáján, sőt, erősíti azt, miközben két nagy horderejű eseményre készül:

  • jövő héten a kommunista párt elitjének kulcsfontosságú találkozójára, majd
  • jövő februárban a pekingi téli olimpiára.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×