eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
II. Erzsébet brit királynő centenáriumi misére érkezik a londoni királyi katonai kápolnába, a Guards Chapelbe 2019. február 22-én. A londoni Wellington laktanya kápolnája és lelkészi hivatala a királyi előtagot 100 évvel ezelőtt kapta V. György királytól.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Kiszivárgott, mi a pontos menetrend II. Erzsébet halála esetén

Titkos dokumentumokból derült ki, milyen lehet az uralkodó állami temetése, és az is, milyen aggodalmak övezik már most az eseményt.

Az Operation London Bridge, azaz London Bridge Hadművelet részletei a Politicóhoz jutottak el: már korábban is kiderült egy-egy részlet a tervvel kapcsolatosan, de ilyen részletességgel még nem hallhattunk arról.

Az első hívás a miniszterelnökhöz fut be

A mindenkori miniszterelnököt telefonhívásban értesítik majd a halálesetről, a "London Bridge is down", azaz "a London Bridge összeomlott" jelige utal majd arra, hogy II. Erzsébet elhunyt, emlékeztet a lap a egy már ismert tényre.

A Politico aláhúzta: a 95 éves uralkodó nagyon jó egészségi állapotnak örvend és semmilyen jel nem utal arra, hogy halála a közeljövőben bekövetkezhetne,

így ők sem azért jutottak hozzá a dokumentumokhoz, mert azokon valamiféle frissítést hajtottak végre azért, mert készültségben van a brit kormány.

A dokumentumok szerint elképzelhetetlen mértékű munka és koordináció vár majd a brit államra akkor, amikor bekövetkezik majd az eset: London a város történetében először meg fog telni a várakozások szerint, óriási tömegekre és közlekedési káoszra számítanak.

D-nap

A királynő halálát követő órákban folyamatosan égni fognak a telefonvonalak: a miniszterelnököt, a kabinetminisztert, azaz Nagy-Britannia legmagasabb rangú köztisztviselőjét, valamint a legmagasabb rangú minisztereket és tisztviselőket egyaránt értesíteni fogják majd. A miniszterelnököt a királynő magántitkára tájékoztatja, aki a Privy Council Office-t is értesíti, amely az uralkodó nevében koordinálja a kormányzati munkát. Ez a nap lesz a D-nap, majd az ezt követő napokat a következőképp kódolják: D+1, D+2 és így tovább, ahogy hadműveletek esetében is szokták. (Így volt ez a szövetségesek normandiai partraszállásakor is a II. világháborúban; az eljárás lényege, hogy a tervben ne kelljen átírni a dátumokat, ha változik az eredetileg kitűzötthöz képest az akció időpontja.)

A közvéleményt a királyi család fogja tájékoztatni.

A magas rangú tisztviselőket értesítő telefonhívások nyelvezete is szigorúan meghatározott. A minisztereket a következő mondattal keresik majd meg: "Most értesültünk őfelsége, a királynő haláláról." A miniszterektől diszkréciót kérnek. Ők és a magas rangú köztisztviselők is kapnak majd egy e-mailt a kabinetfőnöktől, amelynek egy tervezete így szól: "Kedves kollégák, szomorúan írok, hogy tájékoztassam önöket őfelsége, a királynő haláláról". Az e-mail megérkeztét követően a Whitehallban

félárbocra eresztik a zászlókat, lehetőleg tíz percen belül.

Egy néhány éve elvégzett gyakorlatban azonban a miniszterelnök hivatala már jelezte, hogy ez gyakorlatilag lehetetlen, mert nem mindig tartózkodik olyan személy az épületben, aki le képes ereszteni a zászlót. Akkor ehhez külső segítséget kellett volna még igénybe venni, ez a probléma azóta állítólag megoldódott.

A közösségi médiával is terveznek

Az Egyesült Királyság parlamentje, valamint Skócia, Wales és Észak-Írország törvényhozása elnapolja munkáját. Ha a parlament nem ülésezik, akkor összehívják.

Sok terv a közösségi médiával kapcsolatos: a királyi család honlapja fekete oldalra változik, amelyen egy rövid közlemény erősíti meg a királynő halálát. Az Egyesült Királyság kormányzati honlapja, a gov.uk tetején fekete banner fog megjelenni. A kormány valamennyi minisztériumi közösségi médiaoldala szintén fekete bannert kap, profilképüket a minisztériumi címerre változtatják. Nem sürgős tartalmakat nem tesznek közzé, a retweetek kifejezetten tilosak, kivéve, ha a központi kormányzat kommunikációs vezetője engedélyezte azokat.

A temetésről megint csak a királyi család tesz majd bejelentést, az esemény várhatón a királynő halálát követő tizedik napon lesz. A halálesettel kapcsolatosan a miniszterelnök beszél majd elsőként, a kormány további tagjai nem kommentálják az eseményeket addig, amíg ez meg nem történt. Egyperces csend és ágyúlövések is adóznak majd a halott emléke előtt.

A miniszterelnök ezek után audiencián vesz részt az új királlyal, Károllyal, aki este hat órakor szól majd először népéhez uralkodóként.

A Szent Pál Katedrálisban gyászmisét tartanak.

Sok lesz a feladat

A királynő halála utáni napok nagyon sok elfoglaltsággal járnak majd a minisztériumok számára is. A Külügyminisztérium feladata a külföldről érkező államfők és VIP-személyek érkezésének megszervezése:

aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, miként lehet megszervezni jelentős számú turista beutazását az országba, ha a királynő a koronavírus-járvány idején halna meg.

A biztonsági intézkedésekért a belügyminisztérium felel, a kormány nemzetbiztonsági titkársága és a hírszerző szolgálatok pedig fokozott készültségben lesznek a fokozott terrorfenyegetettség miatt.

A közlekedési minisztérium aggodalmát fejezte ki, hogy a Londonba utazni kívánók száma komoly problémákat okozhat a közlekedési hálózatnak és túlzsúfoltsághoz vezethet a fővárosban.

Az egyik feljegyzés a legrosszabb forgatókönyvre figyelmeztet, amely szerint London a szó szoros értelmében megtelik majd, mivel több százezer ember próbál majd meg eljutni oda – a szálláshelyek, az úthálózat, a tömegközlekedés, az élelmiszerellátás, a rendőrség, az egészségügy és az alapvető szolgáltatások a végsőkig le lesznek terhelve.

A temetés napja

Az állami temetés napja nemzeti gyásznap lesz: gyakorlatilag munkaszüneti nap , bár nem nevezik meg így. Ha a temetés hétvégére vagy meglévő munkaszüneti napra esik, akkor nem adnak plusz munkaszüneti napot. Ha azonban a temetés hétköznapra esik, a kormány nem tervezi, hogy a munkáltatókat szabadnap adására utasítja.

Magát az állami temetést a Westminster Apátságban tartják meg. Délben kétperces csendet tartanak a teljes országban, Londonban és Windsorban felvonulásokra kerül sor. A windsori kastély Szent György-kápolnájában lesz a búcsúztató szertartás, a királynőt pedig a kastély VI. György király emlékkápolnájában temetik el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×