eur:
370.17
usd:
344.90
bux:
47515.68
2023. május 31. szerda Angéla, Petronella
Preparing for travel in new normal. Man packing passport, face masks and hand sanitizer. Themes personal protection and flight rules during coronavirus pandemic.
Nyitókép: Chalabala/Getty Images

Hiába a kevesebb vendég, az egekben a szállodai árak a kedvelt nyaralóhelyeken

A mediterrán térségben Görögország drágult a leginkább, és Törökország a legkevésbé.

Az elmúlt hónapokban tapasztalt enyhe fellendülés, egyes hotelek bezárása, valamint az utazók vásárlóerejének csökkenése ellenére, nőttek a szállodai árak a legnépszerűbb mediterrán desztinációkban. Ennek az eltérésnek az okát kereste elemzésében a spanyol Mabrian Technologies cég, amelyet a turizmus.com ismertet.

A főbb online szálláskeresőkön (Booking.com, TripAdvisor, Expedia) közzétett standard kétágyas szobák átlagos minimumárát vették górcső alá úti célonként. A 2021-es év júliusi és augusztusi árait összehasonlították a Covid-19 világjárvány előtti, 2019-es hasonló időszak áraival. A több mint 73 000 szállodából álló mintán alapult kutatásban a fő mediterrán nyaralási célpontok – Görögország, Törökország, Olaszország, Spanyolország és Portugália – esetében az idei nyári szezonban azt tapasztalták, hogy a szállodai árak nagymértékben emelkedtek a 2019-es átlagárakhoz képest.

Görögországban volt a legnagyobb növekedés: a négycsillagos szállodáknál 31 százalékos, az ötcsillagos szállodáknál pedig 47 százalékos. Ezzel szemben Törökország az egyetlen mediterrán ország, ahol a háromcsillagos szállodák esetében 4 százalékos csökkenést figyeltek meg.

Az okok között említik, hogy mivel sok szálloda még mindig zárva tart, vagy csak részben nyitott meg, a kisebb kínálat mindig növeli az árakat, ha a kereslet stabil marad. Az ötcsillagos kategóriában tapasztalható áremelkedést azzl is magyarázzák, hogy a tehetősebb utazókat kevésbé érintette a világjárványból eredő gazdasági válság, és nem riasztja el őket a PCR-tesztek magas költsége sem, így továbbra is igény van a luxusüdülőkre.

Ezenkívül az utazók idén inkább hosszabb időt töltenek az adott célállomáson, ami szintén felfelé tolja a keresletet. Több szálloda pedig azért emelte árait idén nyáron, mivel a Covid-intézkedések miatt megnőttek a költségei és/vagy pótolniuk kell az előző hónapok kieső bevételeit.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

A hétvégén Joe Biden elnök és Kevin McCarthy republikánus házelnök megállapodásra jutott az amerikai adósságplafon kérdésében, azonban a történetnek ezzel még nincs vége - republikánus törvényhozók egy csoportja hétfőn közölte, hogy ellenezni fogják megállapodást, így továbbra is maradt egy bizonytalansági faktor az egyenletben. Ezzel párhuzamosan az európai tőzsdéken sem látszott öröm a megállapodás kapcsán, így eleinte óvatos és lefelé mutató mozgások voltak a kontinensen, a nap végére pedig alaposan elromlott a hangulat, a legnagyobb esést a brit tőzsdén láthattuk a vezető börzék közül. Az olajár is nagyot esik ma elsősorban a hétvégén megrendezésre kerülő OPEC+ ülésre készülve, de az amerikai adósságplafon-vita körüli bizonytalanságnak is van hatása az árfolyam alakulására. A tengerentúli tőzsdéken hamar elfogyott a kezdeti lendület, kisebb esést láthatunk most.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×