eur:
395
usd:
370.83
bux:
65362.97
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Twitter/Wim Zwijnenburg

Ciprus az EU-tól kért segítséget a gigantikus olajfolt miatt

A mérete mellett egy geopolitikai probléma is megnehezíti az olajszőnyeg felszámolását.

Ciprus szerdán segítséget kért az Európai Uniótól a sziget keleti partjainál elterülő hatalmas olajszőnyeg miatt.

Az Európai Bizottság (EB) egyik szóvivője a nap folyamán közölte, a brüsszeli hatóság felajánlotta, hogy egy különleges, olajszennyeződések eltávolítására épített hajóval segítik a munkálatokat. Az EB emellett együttműködést javasolt az érintett országoknak a barcelónai megállapodás keretében, amely a Földközi-tenger védelméről rendelkezik.

Kedden a sziget hatóságai közölték, félő, hogy a szennyezés órákon belül elérheti a sziget északkeleti partjait a Karpaszia (törökül: Dipkarpaz) földnyelvnél. Kosztasz Kadisz ciprusi környezetvédelmi miniszter szerint az olaj nagyjából egy héttel korábban szivárgott ki egy szíriai elektromos erőműből a tengerbe.

Ugyanakkor egy geopolitikai probléma is megnehezíti az olajszőnyeg felszámolását. Ciprus ugyanis az 1974-es török invázió óta megosztott sziget. Északon a csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársasággal, délen pedig a túlnyomó részben görög ciprióták lakta Ciprusi Köztársasággal.

A Karpaszia-földnyelv a török ciprióták területén található.

Fuat Oktay török alelnök az állami Anadolu hírügynökségnek kedden elmondta, hogy nincs ok aggodalomra, minden szükséges eszközt Észak-Ciprus rendelkezésére bocsájtanak. Ebből következően egyelőre nem tudni, hogy az észak-ciprusi vezetés élni fog-e a felajánlott segítséggel. A Ciprusi Köztársaság és az Észak-ciprusi Török Köztársaság között minimális az együttműködés, az ENSZ közvetítésével zajló béketárgyalások sorra zátonyra futottak.

Szíriai képek augusztus végéről az olajszennyezésről a Twitteren:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×