INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

franciaország

emmanuel macron

oltásellenesség

Rohamrendőrök őrizetbe vesznek egy tüntetőt Párizsban 2021. július 31-én. Franciaország több városában is tüntettek a koronavírus elleni oltás felvételét igazoló oltási igazolvány ellen, amellyel bizonyos szolgáltatásokat könnyebben igénybe vehetnek a már beoltott emberek.

A francia dél a járványkezelésben is feladja Emmanuel Macronnak a leckét

Infostart

Nem csak a jövő évi elnökválasztás legjelentősebb politikai kihívóját állítja Emmanuel Macron elé a dél-franciaországi Provance-Alpes-Cote-d’Azure régió (Marine Le Pen szűkebb bázisa), de itt lesz talán a legnehezebb sikerre vinnie oltási programját is.

A térség legjelentősebb városa Marseille, ahol nem csupán a macroni politikával (és általában a párizsi politikai elittel) szemben nagy – országos átlagot messze meghaladó – a bizalmatlanság, de ahol ugyancsak országos mértéken túli a Covid-szkepticizmus, a járvány- és oltástagadás – írta helyszíni riportjában a brüsszeli Politico.

A kikötővárosban egyébként is átlagot meghaladó az elszegényedett, leszakadt társadalmi rétegek aránya, ezzel arányos az államhatalmi intézmények tagadása, amihez most társul a Covid-oltásokkal kapcsolatos bizalmatlanság is, amit nem kis részt a marseille-i virológus, Dider Raoult ellentmondásos kísérlete is gerjesztett (maláriaellenes szert ajánlott a fertőzés kezelésére).

A héten elfogadott törvény az oltások kötelezővé tételéről az egészségügyben, illetve egy sor nyilvános létesítmény és program látogatásának a védettségi igazoláshoz kötése emlékezetes módon országosan is heves ellenállást váltott ki Franciaországban – néhány nap alatt százhatvanezer tüntető ment utcára –, de ez az elutasítás a Politico szerint hatványozottan jellemző a dél-francia „Midin”,

ahol amúgy országosan a legalacsonyabb a beoltottak aránya.

A brüsszeli portál idéz spontán utcai véleményeket, amelyek itt is a többi tiltakozáson elhangzottakat ismétlik: a francia alkotmány a szabadság, az egyenlőség, és a testvériség hármasán alapul, és e vélemények szerint a macroni intézkedés az első alapelv sárba tiprását jelenti.

Francia lapjelentések szerint Párizsban változatlanul kiemelt figyelmet szentelnek a spontán tiltakozásoknak, attól tartva, hogy a jelenség néhány hónappal a jövő évi elnökválasztás előtt

esetleg egy újabb „sárga mellényes” típusú elutasító mozgalommá állandósulhat.

A Politico ugyanakkor megjegyzi, hogy miközben regionálisan előfordul koncentrált elutasítás az elnöki politikával szemben, az össztársadalmi elfogadottság egyelőre Macron mellett áll. Az úgynevezett „hallgatag többség”, amelyik helyesli az elnök határozott fellépését, országon eléri közel a kétharmadot (62 százalék), az egészségügyi dolgozók beoltását pedig felméréseken a megkérdezettek 70 százaléka helyeselte.

Ugyancsak a párizsi intézkedések szükségességét látszik támogatni – jegyzi meg a Politico – az a tény, hogy a Delta-variáns terjedése alaposan meglódult francia földön: a napi új fertőzések számára már eléri a 19 ezret, amivel egy hét alatt megduplázódott az új betegek száma.

Nyitókép: MTI/AP/Adrienne Surprenant
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szilvágyi Sándor

Életének 57. évében vasárnap este elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018