eur:
395.77
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Drónfelvétel vízben álló lakókocsikról, sátrakról és épületekről a hollandiai Roermond De Hatenboer nevű kempingjében 2021. július 15-én. A több napja tartó heves esőzések miatt megáradt a Maas (Meuse) folyó.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar

Katasztrófa, ami Nyugat-Európában van – videók az árvizek pusztításáról

Belgiumban, Hollandiában és Luxemburgban is áradásokhoz vezettek a több napja tartó heves esőzések. Németországban már nyolcvan fölött van a természeti csapás halálos áldozatainak a száma. A közösségi médiát elárasztották a megrázó felvételek.

Legalább 15-en meghaltak, legkevesebb négy embert eltűntként tartanak nyilván, több mint 21 ezer ember maradt elektromos áram nélkül a napok óta tartó heves esőzések nyomán kialakult özönvízszerű áradások miatt Belgiumban, az ország déli részén a folyók kiléptek medrükből, sokakat evakuáltak. Luxemburgban szintén ezreknek kellett elhagyniuk otthonukat, Hollandiban katasztrófahelyzetet hirdettek – írja az MTI.

Belgium legsúlyosabban érintett térsége a francia nyelvű vallon tartomány déli, délkeleti régiója, ahol a folyók megáradtak, a partok közelében fekvő városok és települések lakóinak helyzete továbbra is aggasztó. Erről árulkodnak az alábbi, Liege-ben és Verviers-ben készült felvételek is. A posztok tanulsága szerint iszonyatos az áradat, „az utak folyókká változtak!”

Több tucat várost zártak le a forgalom elől, házak dőltek össze vagy váltak lakhatatlanná. A medrükből kilépett folyók autókat sodortak el. A régióiban a vezetékes víz többfelé ihatatlanná vált. A szolgáltató figyelmeztetést adott ki, hogy egyes helyeken a csapvizet nem szabad fogyasztani, még forralt állapotban sem.

Péntek délelőttre az időjárás javult, a jelentések szerint a legtöbb belgiumi folyó vízszintje stabilizálódott vagy apadni kezdett. Noha a Meuse vízszintje sem emelkedett az éjszaka folyamán, katasztrófától tartanak az ország keleti felében található Liege-ben. A folyó felsőbb szakaszán épített vízzárógát esetleges meghibásodása miatt a szakértők szerint víztömeg zúdulhat a hozzávetőleg kétszázezer lakosú nagyvárosra, ugyanis a vízszintet szabályzó gát hat zsilipéjéből kettő működik. Liege polgármestere még csütörtökön arra szólította fel a lakosokat, hogy lehetőség szerint hagyják el a várost.

Mark Rutte ügyvezető miniszterelnök azt mondta, a rendkívüli árvíz katasztrófának számít, ezért a kabinet aktiválta a rendkívüli esetekben érvényes kártérítésről szóló törvényt. A szabályozás révén a kormány részben fedezi azokat a károkat, amelyeket a biztosítók nem térítenek meg.

Luxemburgban az áradások miatt ezreknek kell elhagyniuk otthonaikat, a medrükből kilépett folyók házakat öntöttek el, forgalmi zavarokat okoztak a közúti és a vasúti közlekedésben. Noha az időjárási helyzet javult az országban, a folyók vízszintje emelkedésének kockázata fennáll. A luxemburgi kormány ezért azt kérte, senki se utazzon az árvízveszélyes területekre, a kidőlt fák ugyanis forgalmi fennakadásokat okozhatnak, a meglazult talajszerkezet fölcsuszamlásokhoz vezethet. Az országban korábban lezárt több mint 100 útszakasz és az autópályák tisztítását megkezdték.

Közben már legalább nyolcvan halálos áldozata van a Németország nyugati részén történt áradásoknak, és több tucat ember hollétéről nem tudni a hatóságok péntek reggeli összesítése szerint. Számos településen éjszaka is tartott a mentés, a tűzoltóság, a katasztrófavédelmi szervezet (THW) és a hadsereg (Bundeswehr) egységei több ezer embert helyeztek biztonságba veszélyessé vált otthonukból.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×