eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Kiskunsági Nemzeti Parki Igazgatóság

Kéttucatnyi koronavírustörzsre bukkantak egy kínai régióban

Az újonnan felfedezett koronavírusok közt lehet az új koronavírus második legközelebbi rokona is.

A Jünnan provinciában található kis régióban tett felfedezések megmutathatják, hányféle koronavírus is tenyészhet a denevérekben, illetve hogy azok hogyan kerülhetnek át emberre. A santungi egyetem kutatója, Vejfeng Si 2019 májusa és 2020 novembere között gyűjtött mintákat kis erdei denevérektől: vizeletük és székletük mellett a szájüregükből vett mintákat is vizsgáltak – írja a CNN. A Cell nevet viselő folyóiratban megjelentetett tanulmányukban arról írnak, összesen 24 koronavírusra bukkantak az állatokban, melyek közül kettő a SARS-CoV2-höz hasonlatos.

Az egyik vírus, melyet a RpYN06 névvel illettek, s amelyet Rhinolophus pusillus denevérekben találtak meg, nagyon hasonlít a SARS-CoV-2-höz: csak a tüskefehérjén tapasztaltak eltéréseket a két törzs között.

"A 2020 júniusában Thaiföldről begyűjtött SARS-CoV-2-hoz hasonlatos vírussal együtt ezek az eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy

a SARS-CoV-2-vel szorosan rokon vírusok továbbra is keringenek a denevérpopulációkban,

és egyes régiókban viszonylag nagy gyakorisággal fordulhatnak elő" – írták.

A kutatók még mindig lázasan keresik az új koronavírus eredetét: valószínűsíthető, hogy ezt a denevérekben fogják megtalálni, de arra is nagy az esély, hogy közvetítő fajon keresztül fertőzhetett embert a patogén először. A SARS-járvány esetében legalábbis így történt, ott cibetmacska volt a köztes állat. Az új koronavírus esetében más teóriák is felmerültek, de a WHO jelenleg is ezt tartja a legvalószínűbbnek.

Az emberek vadásznak és esznek is denevéreket, a denevérek pedig megfertőzhetnek más állatokat, amelyekre szintén vadásznak és amelyeket az emberek esznek.

A vírusok akkor is megfertőzhetik az embereket, amikor az állatokat kezelik vagy levágják.

"A denevérek jól ismert gazdái számos olyan vírusnak, amelyek súlyos betegségeket okoznak az emberekben – írták a kutatók tanulmányukban –, összefüggésbe hozták már őket a Hendra-vírus, a Marburg-vírus, az Ebola-vírus és a koronavírusok terjedésével. A denevéreken és az emberen kívül a koronavírusok a házi és vadon élő állatok széles körét megfertőzhetik, beleértve a sertéseket, szarvasmarhákat, egereket, macskákat, kutyákat, csirkéket, szarvasokat és sünöket."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×