INFORÁDIÓ
2021. június 20. vasárnap
Rafael

koronavírus

kína

denevér

Kéttucatnyi koronavírustörzsre bukkantak egy kínai régióban

Kéttucatnyi koronavírustörzsre bukkantak egy kínai régióban

Infostart

Az újonnan felfedezett koronavírusok közt lehet az új koronavírus második legközelebbi rokona is.

A Jünnan provinciában található kis régióban tett felfedezések megmutathatják, hányféle koronavírus is tenyészhet a denevérekben, illetve hogy azok hogyan kerülhetnek át emberre. A santungi egyetem kutatója, Vejfeng Si 2019 májusa és 2020 novembere között gyűjtött mintákat kis erdei denevérektől: vizeletük és székletük mellett a szájüregükből vett mintákat is vizsgáltak – írja a CNN. A Cell nevet viselő folyóiratban megjelentetett tanulmányukban arról írnak, összesen 24 koronavírusra bukkantak az állatokban, melyek közül kettő a SARS-CoV2-höz hasonlatos.

Az egyik vírus, melyet a RpYN06 névvel illettek, s amelyet Rhinolophus pusillus denevérekben találtak meg, nagyon hasonlít a SARS-CoV-2-höz: csak a tüskefehérjén tapasztaltak eltéréseket a két törzs között.

"A 2020 júniusában Thaiföldről begyűjtött SARS-CoV-2-hoz hasonlatos vírussal együtt ezek az eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy

a SARS-CoV-2-vel szorosan rokon vírusok továbbra is keringenek a denevérpopulációkban,

és egyes régiókban viszonylag nagy gyakorisággal fordulhatnak elő" – írták.

A kutatók még mindig lázasan keresik az új koronavírus eredetét: valószínűsíthető, hogy ezt a denevérekben fogják megtalálni, de arra is nagy az esély, hogy közvetítő fajon keresztül fertőzhetett embert a patogén először. A SARS-járvány esetében legalábbis így történt, ott cibetmacska volt a köztes állat. Az új koronavírus esetében más teóriák is felmerültek, de a WHO jelenleg is ezt tartja a legvalószínűbbnek.

Az emberek vadásznak és esznek is denevéreket, a denevérek pedig megfertőzhetnek más állatokat, amelyekre szintén vadásznak és amelyeket az emberek esznek.

A vírusok akkor is megfertőzhetik az embereket, amikor az állatokat kezelik vagy levágják.

"A denevérek jól ismert gazdái számos olyan vírusnak, amelyek súlyos betegségeket okoznak az emberekben – írták a kutatók tanulmányukban –, összefüggésbe hozták már őket a Hendra-vírus, a Marburg-vírus, az Ebola-vírus és a koronavírusok terjedésével. A denevéreken és az emberen kívül a koronavírusok a házi és vadon élő állatok széles körét megfertőzhetik, beleértve a sertéseket, szarvasmarhákat, egereket, macskákat, kutyákat, csirkéket, szarvasokat és sünöket."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Kiskunsági Nemzeti Parki Igazgatóság
A címlapról ajánljuk

Magyar lett a meccs legjobbja

A 2016-os Európa-bajnokságon egy magyar játékos érdemelte ki a mérkőzés legjobbja címet, Kleinheisler...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018