eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels.com

Van, ahol már állatokat is oltanak a koronavírus ellen

Fél évnyi védelmet ad az állatok részére kifejlesztett vakcina, amelyet Oroszországban már beadnak az állatorvosok.

Márciusban készítette el Ororszország az első állatspecifikus koronavírus elleni oltást: több orosz régióban az állatorvosok már használatba is vették a vakcinát a BBC tudósítása szerint. A Carnivak-Cov nevet viselő oltás iránt a hírek szerint az Európai Unió, Argentína, Dél-Korea és Japán is érdeklődnek.

Bár a tudósok szerint nincsen arra bizonyíték, hogy az állatok komoly szerepet játszanának a koronavírus terjedésében, világszerte számos példát láthattunk már arra, hogy a betegség állatokat is képes megfertőzni. Kutyák, macskák és majmok mellett nyércek is elkapták már embertől a fertőzést, mely ellen ez

a vakcina az ígéretek szerint fél évre ad védelmet.

Oroszországban a vakcina iránt érdeklődnek a sokat utazó állattartók mellett a tenyésztők, illetve azok a gazdák is, akiknek állatai időnként kijárnak a szabadba.

Nemcsak Oroszországban dolgoztak ilyen védőoltáson: az amerikai Zoetis szintén fejleszt egy, az állatokra optimalizált vakcinát.

A legkomolyabb, állatokkal kapcsolatos koronavírus-problémát a nyércekben fedezték fel. Számos ország nyércfarmjain alakult ki góc az állatok körében: a nyércek nemcsak megbetegedtek, de súlyos állapotba kerültek és sokszor el is pusztultak. Felmerült annak a veszélye is, hogy visszafertőzhetik gondozóikat egy mutálódott vírusváltozattal, ami akár komoly problémát is okozhat.

A legsúlyosabb helyzet Dániában alakult ki, ahol állatok millióit pusztították el, 2022-re pedig a teljes nyerctenyésztést felszámolják.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×