eur:
392.62
usd:
367.59
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Didier Reynders újonnan kinevezett igazságügyi uniós biztos az EU-tagállamok kormányait tömörítő Európai Tanács (ET) Bel- és Igazságügyi Tanácsának (IB) második napi ülésén az uniós testület brüsszeli székházában 2019. december 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Készül a második uniós jelentés a jogállamiságról

A második jelentés magában foglalja a koronavírus-járvány kezelésére adott tagállami válaszokat is – mondta Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos.

Az Európai Bizottság várhatóan júniusban teszi közzé második jogállamisági jelentését, jelenleg ennek előzetes értékelésén dolgozik – jelentette ki Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos, a soros portugál EU-elnökség által szervezett, a jogállamisággal kapcsolatos konferencián.

A második jelentés célja elmondása szerint az, hogy megvizsgálja milyen haladást értek el az uniós tagországok a fennálló problémák terén a legutóbbi, tavaly szeptemberi beszámolóhoz képest.

A második jelentés magában foglalja a koronavírus-járvány kezelésére adott tagállami válaszokat is.

Hangsúlyozta: a tavaly létrehozott uniós jogállamiság mechanizmus célja, hogy nyomon kövesse jogállamiság tagállami helyzetét, és megelőzze az ilyen természetű problémák kialakulását, illetve hogy nyílt párbeszéd keretében lehessen megoldásokat találni a helyzet javítására. Az uniós költségvetés kapcsán a jogállamisághoz kötődő feltételrendszerről azt nyilatkozta, hogy a bizottság jelenleg útmutató létrehozásán dolgozik, azonban hangsúlyozta, hogy

a feltételrendszer már ez év január elsejétől hatályba lépett.

"A bizottság tehát szoros figyelemmel kíséri a jogállamisági helyzet alakulását a tagállamokban és minden eszközét latba fogja vetni, hogy javítsa azt" – tette hozzá.

A jogállamiság előmozdítása – mint fogalmazott – nem lehet felülről építkező folyamat, annak "befogadó megközelítésen" kell alapulnia. Ennek érdekében a bizottság számos független civil szervezettel egyeztetett az értékelés során, mivel véleménye szerint ezeknek a szervezeteknek a szerepe "felbecsülhetetlen" abban, hogy rávilágítsanak az esetleges kihívásokra.

Reynders arra is kitért, hogy a jogállamiság kérdése előtérbe került a koronavírus-járvány kapcsán. A hétfői konferencián arról is tárgyalnak, hogy sikerült-e az uniós tagállamokban megtalálni a helyes egyensúlyt a népegészségügyi intézkedések és az alapvető értékek védelme között.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×