eur:
394.67
usd:
370.75
bux:
65427.32
2024. április 19. péntek Emma
A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináját tartalmazó fiolát tart a kezében egy egészségügyi dolgozó a belgrádi vásárközpontból kialakított oltóközpontban 2021. január 19-én. Szerbiában megkezdték a lakosság tömeges oltását, amelynek során először az idős embereket, az egészségügyi dolgozókat, ezt követőn pedig a katonákat és a rendőröket oltják be.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Védettségi igazolás: Brüsszel mégis különbéget tehet vakcina és vakcina között

A Bloomberg hírügynökség a hét elején még arról írt, az EU várhatóan elfogadja majd a tagállami vészhelyzeti engedélyeit.

Mégsem kaphatnak uniós védettségi igazolást a jövőben azok, akik akik az Európai Gyógyszerügynökség által nem jóváhagyott koronavírus elleni védőoltást kaptak. Erről beszélt az Euronews forrása szerint két uniós biztos is csütörtökön az Európai Parlamentben, ahol az EP frakcióvezetői és uniós biztosok tárgyaltak az unió oltási stratégiájáról.

A csatorna birtokába került leirat szerint az bizottság alelnöke, Margaritisz Skínász a következőket mondta:

„Az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagokat nem vesszük be,

mert azokra nem vonatkoznak az uniós felelősségvállalási szabályok és a minőségbiztosítási eljárás sem.”

Ez Magyarország számára azt jelenti, hogy a kínai és az orosz oltásokkal rendelkező emberek nem kaphatják meg az uniós igazolást, ha ezek az oltóanyagok addig nem esnek át az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatán. Az orosz Szputnyik V vizsgálata már elindult, így ez része lehet a közös rendszernek a jövőben, a kínai Sinopharm azonban nem kért uniós engedélyt.

Az ülésen részt vett az unió igazságügyi biztosa, Didier Reynders is, aki hasonlóan fogalmazott. „A bizottság javaslata csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével rendelkező oltóanyagokra terjed majd ki, de természetesen a tagállamok szabadon olthatják a lakosságukat más termékekkel is.”

Az Euronews emlékeztet, hogy a Bloomberg hírügynökség kedden még azt közölte, hogy információik szerint a tagállamokban vészhelyzeti engedéllyel rendelkező oltóanyagok is bekerülhetnek az uniós rendszerbe, annak ellenére is, hogy nem rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a javaslat ezen része még változhat a bejelentésig.

Az Európai Bizottság jövő szerdát hozza nyilvánosságra a közös védettségi igazolás létrehozásáról szóló terveit.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×