eur:
392.13
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Védőfelszerelést viselő ápoló megsimogatja egy beteg kezét a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 5-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Felhasználatlanul állnak az antitestkoktélok az amerikai kórházakban

Az antitestkoktélok koronavírusos betegek súlyos állapotának kialakulását előzhetik meg, mégis felhasználatlanul állnak a kórházak polcain.

"Ez az első eset a világjárvány kezdete óta arra, hogy valamilyen erőforrásunk mennyisége messze felülmúlja a keresletet" - fogalmazott William Fales, Michigan állam egészségügyért felelős szakszervének orvosigazgatója a médiának nyilatkozva az antitestkoktélokról. Fales becslése szerint azoknak a pácienseknek, akiknél használni lehetne az antitestkoktélt, csak tizedük kapja meg azt a valóságban kórházi kezelése során, írja az NBC.

Kevés az adat

Az antitestkoktélok laborban létrehozott készítmények, amelyek a test termelte, természetes antitestekhez hasonlóan viselkednek. A 65 év fölöttieknek, valamint a krónikus betegeknek ajánlott a szer a koronavírus kezelésére, használatával jó eséllyel elkerülhető a súlyos állapot kialakulása. Egy kutatás közölt eddig csak adatokat arról, hogy a gyógyszer alkalmazása valóban képes csökkenteni a vírus mennyiségét a betegek szervezetében, ezen túl csak anekdotikus történetek támasztják alá a szer hatékonyságát. Fales szerint ugyanakkor csapatával azt figyelték meg, hogy az antitestkoktél-kezelés első két hetében

a hospitalizáció aránya mindössze öt százalékos..

A placebóval kezelt kontrollcsoportban dupla ekkora arányban kerültek kórházba a betegek.

Könnyebb a kórházaknak

Andrew Thomas, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának vezetője szerint a gyógyszer használata könnyítette az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomást - véleménye szerint Ohióban gyorsan felpörgették a gyógyszer alkalmazását, vélekedése szerint ezért maradt alacsony a hospitalizáció aránya az államban.

Jonathan Parsons, az antitestkoktél gyógyításba történő bevezetését szervező csoport vezetője elmondta: mindenkit, akit tesztnek vetnek alá, felvesznek adatbázisukba, a pozitív eredményt produkálók háziorvosát pedig megkeresik azzal kapcsolatosan, hogy kívánja-e a terápiát igénybe venni betegénél.

Az erőfeszítések ugyanakkor nem egységesek az országban. Időhiány, az erőfeszítések és az ismeretek hiánya miatt nem lett még mindig széles körű a szer használata. Az antitestkoktélok akkor hatnak igazán, ha a pozitív teszt után nagyon rövid idővel elkezdik azokat szedni, lehetőleg a betegség első hetében. A késedelmesen befutó teszteredmények ugyanakkor ezt sokszor lehetetlenné teszik - igaz, a PCR-teszt nem feltétele a terápia megkezdésének, a gyorsteszten pozitív eredményt produkálók is kaphatnák már a készítményt.

Sok az akadály

Nehezíti azonban a helyzetet, hogy az antitestkoktélt egy 3-4 óra kórházi tartózkodást kívánó infúzióval tudják a szervezetbe juttatni, melynek adásakor a beteget szeparálni kell a többi, nem koronavírusos pácienstől. Szintén problematikus, hogy sokan nem kérik az infúziót, mert jobban érzik magukat - nem számítva arra, hogy a koronavírus lefolyásában tipikus fordulat az, hogy a beteg jobban, aztán viszont sokkal rosszabbul érzi magát. A kórházakba eljutás szintén sokaknak probléma. Mindezek következményeként

a készletek ötödét használták fel csak eddig.

Pieter Cohen, a Harvard munkatársa szerint a tesztelés gyorsítása és az infúziók beadására dedikált központok létesítése megoldás lehetne a problémára: ezzel a kórházak túlterheltsége is enyhíthető vagy megelőzhető.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×