eur:
392.2
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A páciensek segítője az új koronavírus elleni vakcinák beadására a német fővárosban másodikként kialakított oltóközpontban, a berlini Erika Hess jégcsarnokban 2021. január 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/DPA pool/Kay Nietfeld

Feszült a légkör az EU-oltóanyagok lassúsága miatt, Brüsszel a gyártókra mutat

Továbbra is zömében szemrehányások érkeznek Brüsszelbe az EU-szinten rendelt oltóanyagok egyelőre csekély elterjedése miatt. Az Európai Parlament kedden két órán át faggatta a testület felelősét. Elítélően nyilatkozott Szijjártó Péter is.

Sandra Gallina, az Európai Bizottság közegészségügyi főigazgatóságának a vezetője a parlamenti meghallgatáson azzal érvelt, hogy a bizottsági beszerzések volumenét mindenkor behatárolta a gyártók aktuális kapacitása. Szavai szerint ez utóbbiak

kezdetben eleve későbbi határidőre akarták bevállalni a lekötött mennyiség szállítását, mint amire végül sor került.

Mindenesetre az EU mindenkor pont annyit adagot kötött le induló szerződéseiben, amennyit akkor a gyártók készek voltak bevállalni.

Gallina az Európai Parlament környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi és élelmiszerbiztonsági szakbizottságában állta két órán át a képviselők kérdéseit. A hangulatot azzal is igyekezte csitítani, hogy hangsúlyozta: ami a megrendelt, hivatalosan is elfogadott és leszállítás alatt álló eddigi vakcinamennyiséget illeti, 760 millió adag már így is biztosított, ez 360 millió EU-polgár beoltásához elegendő. Azután, hogy kedden az AstraZeneca is engedélyért folyamodott az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA), ennek várható megkapása után további 400 millió adag EU-értékesítése válik majd lehetővé.

A bizottsági főigazgató szerint „a tagállamok kezdettől fogva tudták”, hogy lehetetlen lesz az engedélyek megszületése után azonnal emberek millióit beoltani, részint, mert a gyártók képtelen egyszerre ennyit kibocsájtani, részint mert a helyi bonyolítás is időt igényel. Mint fogalmazott, ezért is szorgalmazták a nemzeti hatóságokat, hogy hozzanak létre prioritási sorrendet, amely mentén a fokozatosan érkező dózisok elosztását meg lehet kezdeni.

A parlamenti vitában több képviselő is utalt az amerikai és a brit példákra, ahol láthatóan gyorsabban eredményt értek el az engedélyeztetésben és a beoltás megkezdésében. (Csütörtökön egyébként ugyanezen az alapon bírálta a bizottsági terítés lassúságát Szijjártó Péter külügyminiszter is egy budapesti sajtóértekezleten. Szijjártó „botrányosnak” nevezte az oltóanyagok szerinte lassú beszerzését, és utalt a brit, amerikai és izraeli példákra, ahogy úgymond „viharos sebességgel” folyik az emberek beoltása.)

Sandra Gallina az EP-képviselőktől kapott észrevételekre válaszul azzal érvelt, hogy

szerinte éppen a tagországok kérték, hogy ne alkalmazzák a vakcinák majdani engedélyezésekor a gyorsított eljárást,

hanem a biztonság legyen az elsődleges. Az ettől eltérő brit vagy amerikai gyakorlat valóban eredményezett néhány nap előnyt az ottani oltóanyag beszerzésében és eljuttatásában, de azt is látni kell, hogy a gyorsított eljárással bevezetett gyógyszerek esetleges későbbi problémái minden esetben az engedélyező és átvevő hatóságokat és kormányokat terhelné. Az EU által kötött szerződések értelmében azonban

a teljes jogi és anyagi felelősség a gyártókat illeti.

A bizottsági főigazgató kitért azokra az értesülésekre is, amelyek szerint egyes tagállamok – a leggyakrabban emlegetett példa egy állítólagos 30 millió dózisú német beszerzés – a közös vásárlást megkerülve léptek kapcsolatba ugyanazokkal a gyártókkal, amelyekkel a Bizottság is tárgyalt. Gallina szerint a brüsszeli testületnek nincs tudomása ilyen párhuzamos beszerzési manőverekről, de még ha történt volna is ilyen, esetükben a tényleges szállításra csak a közösségi megrendelés teljesítése után kerülhet sor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×