eur:
393.29
usd:
366.25
bux:
66861.73
2024. április 26. péntek Ervin
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára beszél a párt központi biztosságának ülésén Phenjanban 2020. augusztus 19-én. Észak-Korea új ötéves tervet készül elfogadni a kormányzó Koreai Munkapárt januári kongresszusán. Legutóbb ilyen kongresszust négy éve tartottak.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Más országok felé nyitna Észak-Korea

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azt szorgalmazta a Koreai Munkapárt kongresszusán, hogy országának jelentősen javítania kellene a külvilághoz fűződő kapcsolatain.

A KCNA észak-koreai hírügynökség jelentése szerint Kim arról beszélt az állampárt képviselői előtt, hogy "átfogóan bővíteni és fejleszteni fogják a külkapcsolatokat".

A Koreai Munkapárt öt éve most első alkalommal tart kongresszust. A pártkongresszus a legfőbb döntéshozói fórum, amelyen meghatározzák az új prioritásokat és személycserékről is határoznak.

A rendezvény első napján Kim arról beszélt, hogy korábbi gazdasági tervei kudarcot vallottak, és új ötéves fejlesztési tervet fog kidolgozni. A második napon azt részletezte, hogyan fogja erősíteni az észak-koreai hadsereg ütőképességét, és csütörtökön, a harmadik napon tért ki a külkapcsolatok fejlesztésére - írta pénteken az AP amerikai hírügynökség.

Észak-Korea 2016-2017-ben kísérleti atomrobbantások sorozatával borzolta a kedélyeket a nemzetközi diplomáciában, majd hirtelen nyitottá vált a párbeszédre Donald Trump amerikai elnökkel, akivel személyesen is tárgyalt. Találkozott továbbá kínai, orosz, dél-koreai és más vezetőkkel is. De a Trump elnökkel megkezdett közeledés kudarca után és a koronavírus-járvány szorításában kénytelen volt lezárni Észak-Korea határait és a pandémia okozta gazdasági károk enyhítésére koncentrálni. Dél-Koreával is ismét fagyossá vált a viszonya, miután a Kim-Trump-csúcstalálkozó zátonyra futott Vietnamban 2019-ben.

A dél-koreai hírszerzés szerint Phenjanban nyugtalanságot kelt Joe Biden leendő amerikai elnök személye is, aki "gonosztevőnek" nevezte Kim Dzsong Unt, és részéről nagy valószínűséggel nem lehet számítani a közvetlen párbeszéd megújítására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×