eur:
394.36
usd:
370.36
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Donald Trump amerikai elnök támogatói tüntetnek a washingtoni Szabadság téren 2020. november 14-én. Trump nem ismeri el Joe Biden demokrata elnökjelölt győzelmét a november 3-i amerikai elnökválasztáson, és választási csalásra hivatkozva több helyen is bírósághoz fordult.
Nyitókép: MTI/AP/Julio Cortez

Tízezres menet Donald Trump támogatására

Az amerikai elnök támogatói a washingtoni Szabadság téren tüntettek helyi idő szerint szombat délután. Donald Trump nem ismeri el Joe Biden demokrata elnökjelölt győzelmét a november 3-i amerikai elnökválasztáson, és választási csalásra hivatkozva több helyen is bírósághoz fordult.

A tüntetők egyetértenek az elnök azon nézetével, hogy a választási eredményekbe belenyúltak, és ezért nem fogadják el azokat. A zászlókkal vonuló tüntetőkhöz számos szélsőjobboldali csoport tagjai is csatlakoztak - írta a BBC.

Korábban támogatói egy csoportja körülvette Donald Trump autókonvoját, amikor az elnök egy golfpályához tartott. Pénteken még támogatásáról biztosította a – több is nevet és szlogent is használó – megmozdulás résztvevőit, és azt ígérte, "talán beugrik", de végül csak elhajtott a gyülekező tömeg mellett.

A november 3-i választásokon az elhúzódó szavazatszámlálások eredményei szerint Joe Biden győzött Georgia pénteki megnyerésével – ő lett az első demokrata jelölt 1992 óta, akinek ez sikerült. Most 306 elektori szavazata van - ez jóval több, mint az Egyesült Államok az elnökének megválasztására való rendszerben szükséges (270).

Donald Trump egyelőre nem fogadta el az eredményt, és számos jogi eljárást indított a kulcsfontosságú államokban az eredmények megtámadására és a szavazatok újraszámolására, választási csalásokra és szabálytalanságokra, valamint a szoros eredményre hivatkozva. Erőfeszítései mindeddig sikertelenek voltak.

Egyelőre kivár

Sajtótájékoztatót tartott az amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében pénteken kora este a koronavírus-járvány elleni védekezésről. Az elnökválasztásra egy fél mondatban utalt, és az újságírók nem tehettek fel kérdéseket. Az elnök egyébként azt mondta, kormányzata továbbra sem hoz az ország gazdaságának teljes lezárását célzó döntést.

"Remélhetőleg így lesz, bármi történjék is a jövőben, ki tudja, milyen kormányzat lesz, ezt majd az idő megmondja,

de annyit mondhatok, hogy ez a kormányzat nem fogja lezárni az országot."

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 19:20
×
×
×
×