INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

kína

hongkong

ellenzék

nemzetbiztonsági törvény

Kína nemzeti címere a kínai központi kormányzat nemzetbiztonsági irodájának falán Hongkongban 2020. július 9-én. Az irodában működő ügynökség feladata, hogy felügyelje a június 30-án hatályba lépett, Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvényt. A jogszabály a jogsértések négy kategóriájaként a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy külső elemekkel való összejátszást sorolja fel.

Peking szerint a hongkongi ellenzéki pártok előválasztása az új nemzetbiztonsági törvénybe ütközhet

Infostart / MTI

Peking képviseleti irodája szerint a hongkongi ellenzék ellenőrzése alá akarja vonni a helyi törvényhozást.

Peking szerint a hongkongi ellenzéki pártok hétvégén tartott, nem hivatalos előválasztása az új nemzetbiztonsági törvénybe ütközhet. A kínai központi kormányzat hongkongi képviseleti irodája a honlapján tett közzé egy közleményt keddre virradóra, amelyben a hétvégi akciót a választási rendszer elleni súlyos provokációnak minősítette.

A demokráciapárti oldal által szervezett, nem hivatalos előválasztáson a szavazóknak arról kellett dönteniük, hogy mely képviselők induljanak a hongkongi parlament szerepét betöltő törvényhozói tanács szeptemberben esedékes választásán.

A regisztrált hongkongi választók 13,8 százalékát kitevő, mintegy 590 ezer beérkezett szavazat hétfő esti összesítése szerint a bevett ellenzéki pártok jelöltjeit kiszorították a szavazókörzetek helyi jelöltjei,

akik közül sokan a tavalyi kormányellenes tüntetéseken szereztek maguknak ismertséget - írta a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Peking képviseleti irodája szerint a hongkongi ellenzék ellenőrzése alá akarja vonni a helyi törvényhozást annak érdekében, hogy leszavazhassa a költségvetést, ellehetetlenítse a kormányzat működését és aláássa az állam hatalmát. Az iroda ezért támogatja a hongkongi kormányzatot abban, hogy vizsgálatot indítson az ügyben.

A hongkongi alkotmányos és az anyaországi ügyekért felelős hivatal állítása szerint a hétvégén számos panasz érkezett az előválasztással kapcsolatban, amelyek szerint a kétnapos esemény a szeptemberi választások manipulációját célozza, ráadásul a szavazók személyes adatainak begyűjtése az adatvédelmi törvényekbe ütközhet, továbbá az új nemzetbiztonsági törvényt is sértheti - írta a SCMP.

Carrie Lam hongkongi kormányzó hétfő este figyelmeztette az előválasztás szervezőit és a jelöltjeket, miszerint

az államhatalom aláásásának minősülne, ha megpróbálnák kezükbe venni a törvényhozás irányítását, és leszavazni kulcsfontosságú javaslatokat.

Arról a megállapodásról, miszerint a demokráciapárti törvényhozók szavazati többséget szerezve megvétóznák a költségvetést, Benny Tai, az előválasztás főszervezője rámutatott, hogy a törvényhozói tanács a költségvetés megvétózásáról szóló jogát a Hongkong alkotmányaként működő Alaptörvény mondja ki. "Egy Alaptörvény által elismert jogkör hogyan minősülhetne a nemzetbiztonsági törvény megsértésének?" - idézte a SCMP az Occupy demokráciapárti mozgalom társalapítójaként ismertté vált aktivistát.

A Peking által június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is lépő nemzetbiztonsági törvényt Hongkongra szabottan dolgozták ki. A jogszabály a jogsértések négy kategóriájaként a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy külső elemekkel való összejátszást sorolja fel, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. A törvény ellen számos külföldi kormányzat és nemzetközi szervezet emelt szót, attól tartva, hogy tovább gyengítheti a hongkongi autonómiát.

Nyitókép: Kína nemzeti címere a kínai központi kormányzat nemzetbiztonsági irodájának falán Hongkongban (MTI/EPA/Jerome Favre)
A címlapról ajánljuk

Meghalt Sediánszky János

Kilencvenéves korában elhunyt Sediánszky János író, újságíró, a Magyar Rádió Örökös Tagja...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018