eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Szájmaszkot viselő rendőrök járőröznek a moszkvai Vörös téren 2020. április 17-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök április végéig meghosszabította a koronavírus-járvány miatt bevezett kijárási korlátozásokat.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Oroszország már a harmadik a világon az igazolt fertőzések számában

Az egészségügyi szakemberek várakozásai szerint ez már a stabilizálódott időszak a legmagasabb új esetszámokkal.

Oroszország a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve hétfő reggelre a harmadik helyre lépett a világon azzal, hogy a hivatalos adatok szerint egy nap alatt 11 656-tal 221 344-re nőtt az igazolt fertőzések száma. Ez 5,6 százalékos napi növekményt jelent, az újonnan kimutatott esetek 46,5 százaléka tünetmentes. Az országban körülbelül egy hete napi tízezer körüli új esetet regisztrálnak.

Az aktív esetek száma 6 067-tel 179 534-re, a halálozásoké 94-gyel 2009-re, a gyógyulásoké pedig 5495-tel 39 801-re emelkedett. Oroszországban eddig több mint 5,6 millió tesztet végeztek el.

Moszkvában a kimutatott fertőzések száma 6169-cel 115 909-re, a halottaké 56-tal 1124-re, a gyógyultaké pedig 4032-vel 17 822-re nőtt.

Melita Vujnovic, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) moszkvai képviselője a Bloomberg amerikai hírügynökségnek nyilatkozva vasárnap kifejezte reményét, hogy a járvány terjedése stabilizálódott Oroszországban, és elérte a platót. Ésszerűnek nevezte Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester azon intézkedését, amely

május végéig meghosszabbította a kötelező házi karantént mindazon fővárosiak számára, akiknek nem engedélyezték külön a munkaügyben való utazást, az orvoshoz járást, vagy a hivatalos ügyintézést.

Hasonlóképp döntött egyebek között Moszkva megye és Szentpétervár vezetése is. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kreml közlése szerint hétfőn a kormányzat és a régiók vezetőivel tanácskozik majd az általa elrendelt országos kényszerszabadság meghosszabbításáról és újabb üzenetet intéz a lakossághoz.

Az orosz elnök hétfőn utasította a kormányt, hogy június 1-re a régiók vezetésével közösen dolgozza ki a gazdasági növekedés és hosszútávú struktúraváltás, a munkahelyek és a lakosság jövedelme helyreállításának akciótervét. Elrendelte, hogy keddre készüljenek el régiókban bevezetett korlátozások szakaszos feloldására vonatkozó javaslatok.

Ugyanezt a határidőt szabta meg Vlagyimir Putyin annak az eljárásnak a kidolgozására, amelynek keretében nagy alapterületű építkezéseken és távol eső területeken rövid idő alatt tábori kórházakat, diagnosztikai központokat és mobil laboratóriumokat lehetne felállítani Oroszország területén.

Utasította a kormányt és a rendkívüli helyzetek minisztériumát, hogy a Murmanszk megyei Belokamenka községben, ahol több mint 10 ezer munkás dolgozik egy központ kiépítésén a NOVATEK orosz gázkitermelő vállalat Arctic LNG 2 nevű projektje keretében, haladéktalanul hozzanak létre egy ilyen kórházat.

Az objektumon több mint 2 ezer ember fertőződött meg.

A The Moscow Times angol nyelvű hírportál a nem véglegesített fővárosi anyakönyvi adatokra hivatkozva azt közölte, hogy Moszkvában 2020 áprilisában a halálozások száma 20 százalékkal haladta meg az elmúlt évtized átlagát. Az idei nem hivatalos adat 11 846 volt az elmúlt tíz év 9 866-os átlagértékéhez képest.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
Hatalmas tömeg tüntet Izraelben, új módon használhatják az ukránok a Patriot rendszereket - Háborús híreink vasárnap

Hatalmas tömeg tüntet Izraelben, új módon használhatják az ukránok a Patriot rendszereket - Háborús híreink vasárnap

Több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Izraelben tegnap este hetven helyszínen követeltek túszalkut, fegyverszünetet és kormányváltást a tömegtüntetéseken részt vevők. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×