INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

ursula von der leyen

európai bizottság

környezetvédelem

klímaváltozás

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság bizottság megválasztott elnöke az Európai Parlament strasbourgi üléstermében, jobbról Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke 2019. november 27-én. Von der Leyen azen a napon terjeszti a parlament elé jóváhagyásra az általa vezetett testület tagjainak névsorát.

Zöld programot jelentett be az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Bizottság 100 milliárd euró értékű beruházást kíván mozgósítani, hogy segítse az unió gazdaságainak környezetbarátabbá válását az éghajlatváltozás elleni fellépésének jegyében.

Ursula Von der Leyen sajtótájékoztatót tartott a bizottság "európai zöld megállapodás" (European Green Deal) nevű klímacsomagjának európai parlamenti ismertetése előtt, ahol azt mondta: elengedhetetlen, hogy az unió minél előbb elkötelezze magát a 2050-ig elérni kívánt klímasemlegesség célkitűzése mellett.

A terv véglegesítése zajlik, amelyhez az Európai Parlament hozzájárulására és a tagállamok jóváhagyására is szükség van, de a terv csütörtöki bemutatása "egy utazás kezdete". "Az európai Green Deal egyrészt a kibocsátás-csökkentésre irányul, másrészt a munkahelyteremtésre és az innováció ösztönzésére.

Célunk, hogy összhangba hozzuk gazdaságainkat a bolygónk érdekeivel"

- tette hozzá az elnök.

Már a következő évben javaslatot teszünk az igazságos átmeneti mechanizmusra. Ez egyesíti az állami és a magánpénzt. Az Európai Beruházási Bank támogatásával a következő hét évben 100 milliárd euró értékő beruházást kell elérni. Ez ugródeszka lesz azoknak az ágazatoknak és régióknak, amelyeket fejleszteni szeretnénk.

A bizottsági elnök tájékoztatása alapján a stratégia felvázolja, hogyan válhat Európa 2050-re klímasemlegessé fellendülő gazdaság és javuló életminőség mellett. Ütemtervet határoz meg, amelynek intézkedései a tiszta, körforgásos gazdaságra való átállás révén ösztönzik az erőforrások hatékony felhasználását, megállítják az éghajlatváltozást, visszafordítják a biológiai sokféleség csökkenését és mérsékelik a környezetszennyezést.

Az európai zöld megállapodás a gazdaság összes ágazatát lefedi, mindenekelőtt a közlekedést, az energiaágazatot, a mezőgazdaságot, az építőipart, az iparágak közül pedig az acélgyártást, a cementgyártást, az infokommunikációs technológiákat, a textilgyártást és a vegyipart.

Több mint egy generációt igényel e cél elérése. Tudjuk, hogy ennek az ütemtervnek az évek során tovább kell fejlődnie és adott esetben változnia, alkalmazkodnia kell.

A célok elérésére a bizottság bemutat egy 2030-ig szóló biodiverzitási stratégiát, egy új iparpolitikai stratégiát, egy cselekvési tervet a körforgásos gazdaság területén, egy, a fenntartható élelmezést célzó, a termelőtől a fogyasztóig minden szakaszt lefedő stratégiát, valamint olyan javaslatokat, amelyek a szennyezésmentes Európa megteremtését hivatottak szolgálni.

Nyitókép: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Kapcsolódó hang

Ursula - Európai Zöld Terv
 
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018