INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 26. szombat
Jusztina, Pál

algéria

tüntetés

elnökválasztás

afrika

Kormányellenes tüntetők követelik a kormány távozását Algírban 2019. november 1-jén. Algériában december 12-én tartanak elnökválasztást.

Azért tüntettek Algériában, hogy ne legyen választás

Infostart / MTI

Az algíri tüntetésnek megvan az oka: függetlenséget akarnak és teljesen új politikai rendszert.

Több ezren tüntettek a december 12-re kitűzött algériai elnökválasztás megtartása ellen pénteken a fővárosban, Algírban. A megmozdulás résztvevői azt kiabálták, hogy függetlenséget akarnak és a politikai rendszer átalakítását. Egyes résztvevők "Szabaduljanak meg a diktatúrától" feliratú táblákat emeltek a magasba, míg mások, olyan felhívásokat, hogy szavazzanak nemmel az elnökválasztáson.

Február közepe óta váltak rendszeressé a kormányellenes megmozdulások. Áprilisban a széles körű társadalmi elégedetlenség hatására és a hadsereg nyomására lemondott Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök. A volt államfő két évtizeden át irányította vasmarokkal az országot.

Az észak-afrikai ország lakossága hónapok óta követeli a teljes politikai elit távozását,

egyben a politikai rendszer reformját a választások megtartása előtt. A most pénteki megmozdulás volt az utolsó széleskörű kísérlet arra, hogy tüntetők nyomást gyakoroljanak a hatóságokra az elnökválasztás eltörlésére.

Eredetileg július 4-én tartották volna meg a voksolást, de jelöltek híján azt elhalasztották. A szavazást Ahmed Gaid Száleh vezérkari főnök nyomására újból kiírták, december 12-re.

Száleh egyébként elhatárolódott Buteflikától, többször is támogatásáról biztosította azokat, akik támogatják az előző rendszer korrupt tisztviselőinek felelősségre vonását követelő folyamatot.

A tüntetők ettől függetlenül pénteken Száleh távozását is követelték, valamint Abdel-Kader Benszaláh ügyvezető elnökét is.

Az algériai választási hatóság korábbi közlése szerint

öt jelölt indulhat az államfői tisztségért.

Az elnökjelöltek között van Abdel-Madzsid Tebbun és Ali Benflisz, akik miniszterelnöki tisztséget töltöttek be Buteflika idején. Továbbá Azzeddín Mihubi volt kulturális miniszter, Abdelkader Bengrin turizmusért felelős egykori tárcavezető, illetve Abdelazíz Belajd, a Mosztakbal Mozgalom nevű párt vezetője.

Hírügynökségi jelentések azt sugallják, hogy legalább két jelöltet a hadsereg támogat. Megfigyelők szerint a választás győztese bizonyára szorosan együttműködik majd Szálehhel és a hadsereggel.

Nyitókép: MTI/AP/Toufik Doudou
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018